مسکن در بارداری -هفت و یک44350
بارداری یکی از مهم ترین و حساسترین دوران زندگی هر زن به شمار می رود. داروی تسکین درد که به آن مسکن نیز میگویند، با نسخه یا بدون نسخه (OTC) قابل تهیه است. به طور طبیعی داروهای مسکن تجویزی، قویتر از داروهای بدون نسخه هستند و به نظر میرسد خطرناکتر بوده و آسیب جدیتری به جنین در حال رشد وارد میکند. استامینوفن یکی از داروهای مسکن خفیف است که بدون نسخه می توانید آنها را از داروخانه تهیه کنید. اما حتی چنین داروهای بی عارضه یا کم عارضه ای هم در دوران بارداری ممنوع هستند.
انواع دارو ها
استامینوفن
یکی از پرکاربردترین داروهای مسکن در بارداری است. مصرف استامینوفن با نام تجاری تایلنول در دوران بارداری بیخطر است. طبق تحقیقات، این دارو بیشتر برای سردرد، تب، درد و گلودرد استفاده میشود. از این قرص در ۹ ماه بارداری میتوان استفاده کرد. استفاده از آن در بارداری بسیار گسترده است. به عنوان مثال، تقریبا ۵۰ درصد از بانوان باردار در سه ماهه اول بارداری از این قرص استفاده میکنند.
هرچند نگرانیهایی در مورد مصرف این دارو وجود دارد. محققان بین مصرف استامینوفن در دوران بارداری و مشکلات رفتاری در کودکی که شامل اختلال کم توجهی و پیش فعالی ارتباطی پیدا کردهاند
خوردن قرص استامینوفن در بارداری معمولا برای مواردی مثل سردرد، کمر درد، تب، سرماخوردگی یا آنفولانزای مادران تجویز می شود. اما مصرف بقیه مسکن ها در این دوران غیر مجاز است. با این حال، مصرف خودسرانه استامینوفن در بارداری بدون تجویز پزشک می تواند با عواقبی برای جنین و مادر همراه باشد.
البته مصرف یک عدد استامینوفن در بارداری نمی تواند جنین یا شما را دچار مشکل کند ولی مصرف بیش از حد مجاز آن برای چندین روز با عوارضی همراه است
کدئین
استامینوفن کدئين مثل مورفین است و برای تسکین دردهای شدید به عنوان يک ماده مخدر قوي به کار می رود. بنابراین خوردن این داروی مسکن و بیشتر داروهای سرماخوردگی و مسکن های دیگری که حاوی کمی کودئین هستند، در بارداری مجاز نیست.
مصرف زیاد استامینوفن کدئین در بارداری می تواند باعث اعتیاد جنین به کدئین شود. به طوری که در دوران نوزاد بدون مصرف این دارو، مرتب احساس درد و ناراحتی دارد. به دلیل عوارض شدیدتر استامینوفن کدئین در بارداری، پزشک زنان فقط استامینوفن معمولی را برای مادران حامله تجویز می کند.
ضد اسهال
برخی از داروهای ضداسهال که بدون نسخه در داوخانهها در دسترس است، میتواند خطرهایی برای جنین به دنبال داشته باشد. داوهایی مثل بیسموت ساب سالیسیلات از جمله داروهایی است که استفاده از آن در تمام دوران بارداری توصیه نمیشود. مصرف این دارو باعث جذب سالیسیلات میشود که خطرهایی برای جنین دارد. از سایر داوهای ضداسهال که پزشک در دوران بارداری توصیه نخواهد کرد، میتوان از آتروپین و دیفونکسیلات نام برد.
داروهای جایگزین که در دوران بارداری امنترند و ممکن است توسط پزشک تجویز شود شامل کائولن، پکتین و همچنین لوپرامید است. اگرچه مصرف لوپرامید در سه ماهۀ اول باداری ممکن است خطرهایی برای جنین داشته باشد و مصرف آن تنها برای بعد از سه ماهۀ اول تجویز میشود. در هر صورت، بهتر است اگر دچار اسهال هستید، ابتدا برای دریافت دارو به پزشک مراجعه کنید و خودتان دارویی را مصرف نکنید و سپس پزشکی را در جریان بارداری خود قرار دهید. پزشک با توجه به شرایط شما میتواند بهترین تصمیم را برای شما بگیرد.
ایبو پروفین وناپروکسن
مصرف ایبوپروفین و ناپروکسن تا هفته ۲۰ بارداری مشکلی ایجاد نمیکند.
با این حال، همه NSAID ها در نیمه دوم بارداری منع مصرف دارند. سازمان غذا و دارو (FDA) توصیه میکند: «از مصرف این داروها در ۲۰ هفتگی یا بعد از آن اجتناب کنید زیرا ممکن است منجر به کمبود مایع آمنیوتیک شود». همچنین باعث سایر مشکلات از جمله مشکلات کلیوی برای جنین میشود. هرچند این عوارض نادر است، اما عواقب آن میتواند مرگبار باشد.
تحقیقات نشان میدهد در صورتیکه بانوی باردار پس از ۲۰ هفتگی تنها به مدت دو روز از داروهای ضدالتهابی ضداستروئیدی استفاده کند، کاهش مایع آمنیوتیک باعث ایجاد بیماری معروف «الیگوهیدرامنیوس خواهد شد. با شناسایی مشکل و قطع دارو، حجم مایع آمنیوتیک معمولا به حالت طبیعی بازمیگردد. با وجود این، در صورت مصرف طولانیمدت این داروها، ممکن است مشکلات جدی در کلیه، قلب و سایر مشکلات رشدی رخ دهد.
ایبوپروفن و ناپروکسن داروهای ضدالتهابی ضداستروئیدی بیضررتری هستند. به این دلیل که علائم گوارشی و عوارض جانبی کمتری ایجاد میکنند. هرچند در دوران بارداری هر دو این داروها باید با احتیاط مصرف شود.
مصرف ایبوپروفن و ناپروکسن معمولا تا هفته ۲۰ بارداری بیخطر است، اما مصرف آن در نیمه دوم بارداری توصیه نمیشود زیرا خطر مشکلات کلیوی جنین و خونریزی در حین زایمان را افزایش میدهد.
آسپرین
ممکن است آسپرین برای درمان برخی مشکلات پزشکی دیگر در بارداری مانندپره اکلامپسی تجویز شود. مطالعات نشان داده است که مصرف روزانه آسپرین با دوز پایین، پس از هفته ۱۲ بارداری میتواند از مشکلاتی که بانوان باردار به دلیل عارضه پره اکلامپسی در معرض خطر زایمان زودرس قرار دارد، پیشگیری کند. آسپرین از ایجاد لخته خون کشنده در این بیماران جلوگیری میکند.
استیل سالیسیلیک اسید، ماده فعال موجود در آسپرین، با مهار چندین فرآیند شیمیایی در بدن، درد و التهاب را کاهش داده و از لخته شدن خون جلوگیری میکند. با وجود این، این دارو نباید در دوران بارداری مصرف شود (به استثنای افرادی که در معرض خطر پره اکلامپسی هستند). این دارو در مقادیر بالا میتواند برای مادر و جنین مشکلات جدی ایجاد کند.
فواید مصرف آسپرین باید با میزان افزایش خطر خونریزیهای شدید سنجیده شود. آسپرین توانایی انعقاد خون را کاهش میدهد. این دلیل اصلی نگرانی پس از زایمان است. اگر یک یا چند روز قبل از زایمان آسپرین مصرف شود، ممکن است حین زایمان خونریزیهای شدید رخ دهد.

ممنوعه
- کدئین
- اکسی کانتین/کونتین یا اکسی کدون
- Roxanol
- دمیرول
- فنتانیل
- Vicodin
اثرات
سقط جنین ، تولد زودرس یا حتی تولد نوزاد، کمبود وزن نوزاد هنگام تولد، خوا الودگی بیش از حد نوزاد که مشکلات تنفسی و تغذیه ای برای نوزاد از عوارض مصرف این داروهاست.
هنوز هیچ دیدگاهی درج نشده است. شما اولین باشید!