ریزش برگ گیاهان اپارتمانی_هفت ویک
وقتی از گیاهان آپارتمانی محبوب خودتان نگهداری میکنید، یکی از مشکلاتی که میتواند باعث شود امیدتان را برای این کار از دست بدهید ریزش برگها است چرا که تشخیص علت این اتفاق و تغییر دادن وضعیتی که گیاه در آن قرار دارد کار دشواری است.
به علاوه اینکه ممکن است دلیل ریزش برگها قرار گرفتن گیاه در یک وضعیت نامطلوب نباشد. در بسیاری از گیاهان، این ریزش برگها بخشی از مراحل رشد گیاه و یک اتفاق کاملا طبیعی است. در بسیاری از گیاهان، برگهایی که در قسمت پایینی گیاه قرار دارند بهتدریج میریزند و این بخشی از چرخهی زندگی طبیعی آن گیاه است.
استرس (تنش)
استرس شایعترین دلیل ریزش برگها است و در عین حال حل این مشکل نیز از همهی مشکلات دشوارتر است. استرس بیشتر اوقات به دلیل تغییر ناگهانی شرایط محیطی به وجود میآید؛ مثلا زمانی که گیاهی را که از حضور در فضای باز لذت میبرده است هنگام سرد شدن هوا به یکباره به داخل خانه میبرید. برعکس آن نیز صادق است: اگر گیاه آپارتمانی را در تابستان یک دفعه به فضای بیرون ببرید نیز ممکن است دچار استرس شود.
استرس معمولاً واکنشی است که به تغییرات ناگهانی در دما، رطوبت، نور یا تناوب آب دادن داده میشود. مثلاً گلهای آپارتمانی که به تازگی خریداری شدهاند اغلب به این دلیل که از شرایط ایدهآل گلخانه به شرایط کمتر از ایدهآل خانه منتقل میشوند، دچار استرس میشوند. همین امر در ارتباط با گیاهانی که گلدان آنها عوض یا تقسیم بوته شدهاند نیز صدق میکند.
متاسفانه، کار بخصوصی در ارتباط با استرس نمیتوانید انجام دهید به جز اینکه امیدوار باشید گیاه زنده بماند. در بیشتر موارد این استرس موقتی است. گیاه خودش را با شرایط جدید وفق میدهد و سلامتیاش باز میگردد. اگر گیاهی را به شرایط فضای باز انتقال میدهید، این کار را به تدریج انجام دهید - گیاه را بیرون برده و به داخل برگردانید و به تدریج مدت زمان بیرون ماندن آن را افزایش دهید تا جایی که با شرایط جدید خو بگیرد. زمانی که گیاه را برای فصل زمستان از بیرون به داخل میآورید نیز همین کار را انجام دهید - در پاییز کار را با بردن گیاه به داخل خانه به مدت زمانی کوتاه آغاز کنید تا بالاخره به این تغییر عادت کند.
شوک
این مورد شایعترین علت ریزش برگ گیاهان است و جبران آن هم میتواند بسیار سخت باشد. شوک اغلب در اثر تغییر ناگهانی شرایط ایجاد میشود. مثلا زمانیکه یک گیاه آپارتمانی در شرایط بیرون از خانه سالم و شاداب است، ولی با نزدیک شدن به فصول سرد، به داخل خانه آورده میشود. عکس آن نیز صادق است. یک گیاه در داخل خانه شاداب است، ولی در تابستان برای دریافت نور بهتر، به خارج از خانه برده میشود. در هر دو حالت ممکن است گیاه دچار شوک شود و برگهای خود را از دست بدهد.
شوک معمولاً پاسخ گیاه به تغییرات چشمگیر محیطی مانند تغییر دما، رطوبت، میزان نور یا روش آبیاری است. بهعنوان مثال، زمانیکه گیاهانی را از گلخانه میخرید و به خانه میآورید، محیط گیاهان عوض میشود. اغلب هنگامیکه گلدانی را از شرایط ایدهآل گلخانهای به شرایط معمولی خانه منتقل میکنید، دچار شوک میشود. همین امر در مورد گیاهانی که گلدانشان عوض میشود یا به تازگی آنها را تکثیر کردهاید نیز صادق است.
متأسفانه در مورد وارد شدن شوک به گیاه، هیچ اقدامی نمیتوان انجام داد، فقط باید به زنده ماندن گیاه امیدوار ماند. در بیشتر موارد، شوک یک حالت موقتی و گذرا است و با سازگاری گیاه با شرایط جدید، کمکم سلامت آن باز میگردد.
ابیاری زیاد
.
آبیاری بیش از اندازه گیاهان ممکن است صدمات جدی به آن ها وارد کند. برای مثال آبیاری بیش از اندازه باعث خفگی ریشه گیاه شده و جلوی تبادل هوا را می گیرد. در نتیجه شرایطی پیش می آید که گیاه مجبور می شود تعدادی از برگ های خود را از دست بدهد و یا به کلی ریشه اش پوسیده می شود. علاوه بر این کم آبی و خشکی خاک نیز باعث زرد شدن گیاه می شود و ریشه ها به راحتی نمی توانند مواد مورد نیاز خود را به دست بیاورند و در نتیجه شرایطی پیش می آید که گیاه مجبور می شود، برخی برگ های خود را برای حفظ آب از دست بدهد. بنابراین یکی از دلایل اصلی ریزش برگ گیاهان آپارتمانی نیز می تواند همین موضوع باشد.
رطوبت کم
بسیاری از گیاهان آپارتمانی گرمسیری هستند و با رشد در محیط گرم داخلی در زمستان های شمالی، برگ هایشان می ریزد. این واکنش طبیعی است زیرا با افتادن برگ ها رطوبت خود را متعادل می کند. این هم نوعی شوک است اما از آنجایی که سرمای زمستان کند است، این شرایط همیشه دیده می شود. قرار دادن گلدان در سینی ماسه خیس می تواند با رطوبت مبارزه کند. همچنین می توانید برگ ها را مرتب مرطوب کنید تا خشک نشوند.
آمادگی برای تغییر فصل
فرقی نمیکند که گیاه را به فضای داخل خانه یا خارج از آن انتقال داده باشید یا نه. حتی در فضای داخل خانه هم تغییرات فصل میتواند باعث تغییرات شدید دمای هوا شود. بهخصوص اگر گلدانها را در جایی که قرار داده باشید که در معرض گردش هوا قرار داشته باشند. در این شرایط هم باید گیاه را برای تغییرات دما و تغییر فصلها آماده کنید.
در مطلب زیر قبلا دربارهی تغییرات فصل و گیاهان آپارتمانی مفصل صحبت کردهایم. این مطلب را بخوانید و گلهای آپارتمانی را برای تغییر شرایط آماده کنید؛
افت ها
بعضی آفتها نظیر شپشک آردی، کنهی تارعنکبوتی و شپشک نیز میتوانند باعث شوند برگ گیاه بریزد. با دقت برگهای افتاده را بررسی کنید تا نشانهی واضحی از هجوم آفت ببینید. اگر آفت را مشاهده کردید، گیاه را درمان کنید تا ریزش برگ آن متوقف شود. از حشرهکشهای رقیق مخصوص گل های آپارتمانی برای رفع حشرات و آفتهای فضای بسته استفاده کنید.
اسیب فیزیکی
گیاهانی که در مناطق پر رفتوآمد هستند یا مرتبا تمیز میشوند، گاهی اوقات بهطور غیرقابل توضیحی برگهای خود را از دست میدهند. گاهی در اثر برخورد حیوانات خانگی و کودکان با گیاهان، گیاه آسیب میبیند و دچار ریزش برگ میشود. سعی کنید گلدان را به مکان کمتردد منتقل کنید یا آن را در یک ارتفاع مشخص بگذارید. به این ترتیب گیاه از تماسهایی که باعث آسیب فیزیکی میشوند، در امان میماند.
نورکم
در صورت ریزش برگ ها در زمستان و رطوبت کم، شاید نور دریافتی گیاه اندک است. نور خورشید در آسمان کم بوده و نور غیرمستقیم به گیاه کمتر است، حتی برای گیاهان پشت پنجره. با ریزش برگ ها آن را در نقاط آفتابی تر بگذارید یا نور مصنوعی فراهم کنید.
دمای شدید
بسیاری از گیاهان گرمسیری وقتی در معرض هوای سرد قرار میگیرند، برگهای سالم آنها شروع به ریزش میکند. در نقطهی مقابل، هنگام روشن بودن وسایل حرارتی در پاییز و زمستان، اگر گیاه در معرض حرارت آنها قرار بگیرد، ممکن است به دلیل گرمای زیاد دچار ریزش برگ بشود. گیاهان خود را از سرما و گرمای زیاد دور نگه دارید.
هنوز هیچ دیدگاهی درج نشده است. شما اولین باشید!