انواع سوختگی -هفت ویک2640
سوختگی ها از شایع ترین آسیب هایی است که در خانه یا محیط کاری اتفاق می افتد، اگرچه بسیاری از خانوادهها در مواجهه با سوختگیهای کوچک، روشهای خانگی خاص خود را برای التیام درد و درمان سوختگی دارند، ولی این مساله همیشه به این سادگیها هم نیست و باید آموزشهای لازم در مورد آن انجام شود. حتی ممکن است به کار بردن این روشهای خانگی نه تنها تاثیری در بهبود سوختگی نداشته باشند، بلکه در روند درمان طبیعی هم اختلال ایجاد کنند و بیمار را به مخاطره بیندازند.
انواع سوختگی
سوختگی خشک
سوختگی خشک ناشی از گرمای خشک است، مانند سوختن با آهن داغ یا آتشسوزی؛ اما سوختگی تر بهدلیل گرمای ناشی از چیزی مرطوب و داغ اتفاق میافتد، برای مثال آب جوش یا بخار آب داغ.
سوختگی حرارتی
این سوختگی ناشی از منابع حرارتی خارجی است که باعث افزایش درجه حرارت پوست و بافت میشود و سلولهای بافتی را از بین میبرد یا نیمسوز میکند. فلزات داغ، مایعات داغ، شعله آتش و بخار آب جزو منابع حرارتی سوختگی هستند
سوختگی شیمیایی
سوختگی با اسیدهای قوی، مواد قلیایی، مواد شوینده یا حلالها از نوع سوختگی شیمیایی هستند.
سوختگی الکتریکی
سوختگی ناشی از جریان الکتریکی، جریان متناوب (AC) و جریان مستقیم (DC) را سوختگی الکتریکی مینامیم.
سوختگی های شیمیایی و الکتریکی نیاز به ملاحظه طبی و پرستاری و مراقبت سریع اورژانسی دارد زیرا صرف نظر از شدت و علائم سطحی می تواند آثار بدتری را در درون بدن و عمق ناحیه سوختگی ایجاد کند
درجات سوختگی
پیش از آن لازم است بدانیم که پوست ما سه لایه دارد:
- اپیدرم: لایه خارجی یا سطحی پوست؛
- درم: لایه بافت که درست زیر اپیدرم قرار دارد و شامل مویرگهای خونی، پایانههای عصبی، غدد تعریق و فولیکولهای مو است؛
- هیپودرم یا چربی زیرجلدی: لایه عمیقتر چربی و بافت.
در اصل، ۳ درجه سوختگی داریم که ظاهر و علائم آنها متفاوت است.
سوختگی درجه اول
این نوع سوختگی ها حداقل آسیب پوستی را ایجاد می کنند و به همین دلیل سوختگی سطحی نیز نامیده می شوند. زیرا خارجی ترین لایه پوست را درگیر می کنند.
علائم سوختگی درجه اول شامل : قرمزی، حداقل میزان التهاب و تورم، درد و در حین سوختگی خشکی و پوسته پوسته شدن محل آسیب مشاهده می شود.
تا زمانیکه سوختگی فقط بالاترین لایه پوست را درگیر کرده باش،د علائم و نشانه ها به دنبال ریزش لایه فوقانی محو میشوند، این سوختگی ها معمولاً ظرف مدت ۷ الی ۱۰ روز بدون اسکار گذاری خوب می شوند.
با این حال اگر وسعت ناحیه سوختگی بیشتر از سه اینچ باشد و یا در نقاطی مثل صورت یا روی مفاصل مانند زانو، مچ پا، پا، ستون فقرات، شانه ها، آرنج و ساعد هستند بهتر است توسط پزشک مورد معاینه قرار گیرند.
این سوختگی ها غالباً با مراقبت های خانگی درمان می شوند. این مراقبت ها شامل:
- خیساندن محل سوختگی در آب سرد برای مدت ۵ دقیقه یا بیشتر
- استفاده از مسکن مثل استامنوفین برای تخفیف درد محل سوختگی
- استفاده از بی حس کننده ها مثل لیدوکایین و یا ژل آلوئه ورا برای نرم کردن پوست
- استفاده از یک پماد آنتی بیوتیک و چرب کردن محل سوختگی با این پماد و سپس پوشاندن محل سوختگی توسط یک گاز استریل باعث تخفیف درد بیمار می شود.
سوختگی درجهٔ دو: سوختگی سطحی درم
در این حالت اپیدرم و بخشی از درم آسیب دیده است. پوست بهرنگ صورتی کمرنگ درمیآید، دردناک است و ممکن است تاولهای ریزی وجود داشته باشد.
به مرور تاول ها می ترکند و باعث مرطوب شدن و عرق کردن زخم می شوند و این ترشحات باعث زخم دلمه داری میشوند که در تمام سطح سوختگی گسترش می یابد. ب
به دلیل ظاهر شکننده این نوع زخم، تمیز نگه داشتن و بانداژ استریل آن جهت جلوگیری از عفونت اهمیت زیادی دارد.
این بانداژ به تسریع بهبود زخم کمک بیشتری می کند.
هر چه میزان و شدت تاول ها بیشتر باشد مدت ترمیم زخم سوختگی بیشتر طول می کشد.
گاهی اوقات برای ترمیم محل سوختگی از پیوند پوست استفاده میشود.
در این روش از نقاط دیگر از پوست بدن که سالم است گرافت ها برداشته شده و در محل آسیب گذاشته می شوند.
درمان سوختگی درجه دو
- پوست را برای مدت حداقل ۱۵ دقیقه زیر آب سرد قرار دهید.
- از داروهای تسکین دهنده درد مثل استامنوفین و بروفن استفاده کنید.
- از کرم آنتی بیوتیک برای پوشاندن سطح تاول ها استفاده کنید.
سوختگی درجهٔ سه: سوختگی عمیق درم
در این حالت که به آن سوختگی با ضخامت جزئی هم میگویند، اپیدرم و درم آسیب دیدهاند. این نوع سوختگی باعث میشود پوست لکههای پراکندهٔ قرمز و صورتی پیدا کند. پوست ممکن است خشک یا مرطوب باشد، تورم داشته و تاول بزند، دردناک یا بدون درد باشد.
بر حسب عامل ایجاد کننده علائم زخم و سوختگی درجه ۳ ممکن است متفاوت باشد:
- رنگ سفید و موم مانند
- زغال مانند
- قهوه ای تیره
- ظاهری برجسته و چرمی مانند
- تاول هایی که پیشرفت نمیکنند.
بدون جراحی این زخمها با یک اسکار بد شکل و جمع کننده بهبود می یابند و هیچ زمان مشخصی برای ترمیم کامل این زخم ها نمی توان تصور نمود.
هرگز برای درمان این نوع سوختگی ها خودتان اقدام نکنید. سریعاً به سرویس اورژانس مراجعه نمایید و در طول مدتی که برای دریافت کمک پزشکی منتظر هستید عضو آسیب دیده را در سطح بالاتری از قلب قرار دهید. لباس هایتان را خارج نکنید ولی مطمئن شوید که پارچه و جسم خارجی به زخمتان نچسبیده است.
یک تصور غلط وجود دارد که سوختگی درجه سه دردناکترین نوع سوختگی است. ولی در این نوع سوختگی آسیب آنقدر گسترده است که به دلیل آسیب عصبی ممکن است اصلا دردی حس نشود.

عوارض
اگرچه، همه ی سوختگی ها به دلیل وجود باکتری میتوانند خطر عفونت داشته باشند ولی در مقایسه با سوختگی درجه یک و دو، سوختگی درجه سه بیشترین خطر و عوارض (شامل عفونت خونریزی) را دارد که اگر به موقع درمان نشود میتواند منجر به مرگ شود.
کزاز (یک عفونت باکتریایی است که سیستم عصبی را تحت تاثیر قرار میدهد) یکی دیگر از عوارض احتمالی سوختگی است.
سوختگی های شدید خطر هیپوترمی را نیز به همراه دارد. هیپوترمی زمانی رخ میدهد که بدن شما بیش از حد در اثر سوختگی خون از دست داده باشد.
هنوز هیچ دیدگاهی درج نشده است. شما اولین باشید!