30 فیلم بهترین کمدی های ایرانی-هفت ویک46712
سالهای زیادی است که کمدی به ژانر غالب سینمای ایران تبدیل شده، چه از جانب تهیهکنندگان فیلم ها که مسلما به چرخه تولید و بازگشت سرمایه آثارشان فکر میکنند و چه مخاطبانی که سینما همچنان یکی از سرگرمیهای اصلی آنها می باشد. با وجود این، طی چند دهه گذشته فیلم های کمدی ایرانی هم مسیر پرفرازونشیبی را طی کردهاند، طوری که کمدیهای موفق دهههای ۶۰، ۷۰، ۸۰ و ۹۰ بههیچوجه نه از نظر ساختار، نه مضمون و نه شرایط تولید با هم قابلمقایسه نیستند. یکی از راههای بررسی احوال اجتماعی هر ملت نگاهی به فرهنگ عامه می باشد و در ایران نیز سینمای کمدی میتواند بهترین تبلور ممکن از جریان محصولات فرهنگی عامهپسند باشند.
البته همیشه لازم نیست که برای بحثهای جامعهشناسی به دنبال مرور فیلم های کمدی باشیم و پیشنهاد دادن مجموعهای از فیلمها هم میتواند برنامهای خوب برای یک سرگرمی و تفریح چندساعته پای تلویزیون می باشد.
در ادامه، مروری خواهیم داشت بر فیلم های کمدی ایرانی طی حدودا پنج سال اخیر که از لحاظ فروش در گیشه و شبکه نمایش خانگی جزو موفقترین ها و بهترین ها بودهاند، تا هم مخاطبان کمدیهای ایرانی ببینند که چه گزینههایی پیشروی آنهاست و هم نگاهی داشته باشیم به دلیل های استقبال از این فیلمها.
۱- مطرب محصول ۱۳۹۸
پرفروش ترین فیلم سال گذشته و البته کل تاریخ سینمای ایران (بر اساس قیمت، نه تعداد بلیت فروختهشده) که باید دید با توجه به وضعیت کرونا امسال فیلم دیگری ایا میتواند به رکورد آن نزدیک شود یا خیر؟ مخصوصا موفقیت این فیلم مصطفی کیایی ازآنجهت غافلگیرکننده بود که در شرایط اجتماعی ملتهب کشور، در پاییز و زمستان گذشته به روی پرده رفت و توانست گیشه ها را)نیز تسخیر کند.
قصه، درباره خوانندهای کوچهبازاری است که گل کردن کارش همزمان میشود با انقلاب و برای چهار دهه فرصت خواندن پیدا نمیکند. بعد از سالها، قرار است کنسرتی در ترکیه برگزار شود و این خواننده دوباره روی صحنه برود. در این میان، کلی ماجرای ریزودرشت دیگر پیش میآید که این فیلم را جالب کرده است و… .
عناصر اصلی فیلم مانند پرداختن به فرهنگ عامهپسند زیرزمینی در دهههای گذشته، بازگشت پرویز پرستویی به ژانر کمدی، حضور الناز شاکردوست در پولسازترین دوران فعالیت کاریاش و جاذبههای توریستی استانبول، همه میتوانند برای تضمین موفقیت فیلم کافی باشند. شاید «مطرب» یک کمدی صد در صد نباشد اما چسبی که لحنها، خرده داستانهای مختلف و موقعیتهای پخش و پلاه آن را کنار هم قرار میدهد، تلاش برای خنداندن و سرگرم کردن مخاطب است؛ و این را هم نباید فراموش کرد که فیلم به موضوعاتی پرداخته و اشاره کرده که تقریبا در سینمای ایران اگر نگوییم بیسابقه، اما باید گفت کمسابقه است.
۲- هزارپا محصول ۱۳۹۶
زمانی که فیلم «هزارپا» در حال ساخت بود، یعنی تابستان ۹۶، بیش تر حدس میزدند که ترکیب رضا عطاران و جواد عزتی و حالوهوای قصه، توجه و کنجکاوی مخاطبان سینمای ایران را حسابی بر میانگیزد اما دیگر کسی انتظار شکست رکوردها و جابهجا کردن استانداردهای فروش در گیشه را هم نداشت. سال ۹۷، «هزارپا» تمام فیلمها را در فروش جا گذاشت تا ابوالحسن داوودی بار دیگر و بعد از سالها ثابت کند که همچنان میتواند فیلم کمدی ای بسازد؛ هرچند که کمدیهای موفقش مانند همین «هزارپا» یا «نان، عشق و موتور ۱۰۰۰»، «جیببرها به بهشت نمیروند» و «من زمین را دوست دارم» در جنس و لحن هیچ شباهتی به همدیگر هم نداشته باشند.
قصه، درباره خلافکار خردهپایی است که وقتی میفهمد پرستار ثروتمند یک آسایشگاه جانبازان و معلولین جنگی نذر کرده که با یک جانباز ازدواج کند، از نقص عضو خودش استفاده کرده د تا خودش را جانباز جا بزند و پرستار را تحتتاثیر قرار دهد. غافل از این که گروهی از منافقین، هویت جعلی او را با یکی از فرماندهان جنگ اشتباه میگیرند و به فکر انتقام از او میافتند.
فیلم، تمام ویژگیهای مورد انتظار از کمدیهای عطاران را دارد و مهمترینش بازی با ریاکاری و تابوهای اجتماعی است که این بار با تم نوستالژی دهه هفتاد شمسی هم ترکیب شده است در فیلم سینمایی «هزارپا» بهاندازه کافی موقعیتها و شوخیهای فکرشده دارد، اما نویسندگان فیلمنامه ترجیح دادهاند که صحنه به صحنه اثر را هم از شوخیهای کلامی پر کنند تا بینندگان شاد شوند .
این را هم فراموش نکنید که نسخه عرضهشده در شبکه نمایش خانگی از نسخه به نمایش درآمده در سینماها، مدتزمان طولانیتری دارد.
۳- تگزاس ۲ محصول ۱۳۹۸
موفقیت «تگزاس ۲» چند نکته را در فیلم های کمدی ایرانی ثابت کرده است : قدم اول این که زوج پژمان جمشیدی و سام درخشانی ترکیب جذابی برای سینماروهای ایرانی است که هنوز از تمامی ظرفیت آنها استفاده نشده است دوم این که فروش قسمت اول اتفاقی نبوده و جذابیتهای بازیگران و لوکیشن خارجی تنها دلیل آن نیست و آخرسر هم این که دنبالهسازی در سینمای ایران، حالا حالاها جواب میدهد. قصه، کمی بعد از ماجراهای قسمت اول اتفاق میافتد. ساسان، بهرام و آلیس به ایران برمیگردند و رفقای قدیمی متوجه میشوند که پدر و مادرشان با هم ازدواج کردهاند! در حالی که گروهی از قاچاقچیان مواد مخدر از برزیل آنها را تعقیب نموده و قرار نیست که همهچیز امنوامان باشد… .
یکی از نکات جذاب درباره «تگزاس» شلوغی عامدانه و موقعیتهای متنوع و رنگارنگ آن می باشد ت، درست مانند پوسترهای طراحیشده برای فیلم. این موقعیتها چه منطقی به نظر برسند و چه نه و فارغ از این که با چه دقت و جزییاتی طراحی شدهاند، به هدف خود میرسند که خنداندن مخاطب هایش است. حال این موقعیتها میتواند مخلوط شدن اشتباهی کوکایین با آش نذری باشد، گیر افتادن خلافکارهای برزیلی در ترافیک چهارشنبهسوری یا تلاش برای معاوضه مجسمههای نلسون ماندلا با پله! شخصیتهای جدیدی هم که به فیلم اضافه شدهاند در نوع خودشان جذاباند؛ ژاله صامتی همان چیزی است که انتظارش را دارید و مهدی هاشمی هم چیزی که اصلا انتظارش را نداشتید.
۴- رحمان ۱۴۰۰ محصول ۱۳۹۸
احتمالا پرحاشیهترین فیلم سال گذشته همین است. هنوز فروش بالای «رحمان ۱۴۰۰» در گیشه به یک ماه هم نرسیده بود که فیلم به دلایل ممیزی از پرده پایین کشیده شد. چند وقت بعد هم نسخه قاچاق فیلم لو رفت و بالاخره چندی قبل، فرصت تماشای نسخه مورد تایید و قانونی آن در شبکه نمایش خانگی ها فراهم شد.
کارمند رده پایین یک اداره که وضع زندگی درستوحسابی ندارد، وقتی که میفهمد به دلیل بیماری خیلی زنده نخواهد ماند، با همدستی یکی از همکاران نقشه میکشد تا کاری کنند که او بهدست آقازاده رییس کشته شود و با پول دیه بتواند ، آینده خانوادهاش را تضمین کند. اما هیچچیز طبق نقشه پیش نمیرود و اوضاع مدام بدتر میشود.
فیلم سینمایی «رحمان ۱۴۰۰» مخلوط عجیبی از ترفندهای روز در جامعه و بازار فیلم های کمدی ایرانی البته به شکلی دور از انتظار است. هم محمدرضا گلزار و مهران مدیری را دارد که با وجود حضور نسبتا کوتاه خود بیشترین سهم از تبلیغات فیلم را داشتهاند، هم بار کمدی خود را بر دوش سعید آقاخانی و بهرام افشاری گذاشته که اخیرا ستاره موفقترین کمدیهای تلویزیونی بودهاند و هم با گوشه و کنایههای یواش به مسائل سیاسی و اجتماعی روز، روی موضوعات پرحاشیهای مانند فساد، ریاکاری، اختلاف طبقاتی و مشکلات جنسی دست گذاشته اندو درنهایت، شبیه یک پارتی شلوغ و پرسروصدا است که لازم نیست مهمانانش بدانند دقیقا در آن چه میگذرد بلکه قرار است در آن خوش بگذرانید.
۵- نهنگ عنبر ۲: سلکشن رویا محصول ۱۳۹۶
قسمت اول فیلم با بازسازی زیست عمومی مردم در دهه شصت و هفتاد و روایت یک عشق ناکام که چند دهه طول کشیده بود، به بمب نوستالژی تبدیل شد و با وجود آسیبهای ممیزی و مشکلات در پرداخت فیلمنامه، محبوبیت گستردهای بین مخاطبان ایرانی پیدا کرد. همین برای ساخت قسمت دوم فیلم، دلیل کافی و لازم به نظر میرسید و باعث شد سامان مقدم که معمولا به همکاری با فیلمنامهنویسان سرشناس عادت داشت خودش دست به قلم شود و فیلمنامه «نهنگ عنبر ۲: سلکشن رویا» را بنویسد.
فیلم سینمایی «نهنگ عنبر ۲» در ادامه قسمت اول، داستان ارژنگ و رویا را روایت میکند که بالاخره قرار است ازدواج بکند و در مسیر رسیدن به جشن عروسی خاطرات گذشته خود را مرور میکنند. در قسمت دوم، خط داستانی کمرنگتر است و بیشتر تاکید بر روی موقعیتهایی پراکنده از دهه شصت است؛ یعنی همان چیزی که به موفقیت و محبوبیت قسمت اول کمک کرده بود. در تمام لحظاتی که رضا عطاران، مهناز افشار، ویشکا آسایش و همچنین حسام نواب صفوی در نقش تینایجرهای دهه شصتی در حال زدن توی سروکله هم هستند، مخاطبها بهانهای برای خندیدن به صحنه پیدا میکنند و همین میتوانند به جذابیت فیلم برای تماشای مجدد منجر شود.
۶- آینه بغل محصول ۱۳۹۶
امروز منوچهر هادی بهعنوان متخصص ساختن آثار عامهپسند درباره طبقه مرفه و اصطلاحا فیلمهای لاکچری شناخته میشود که به طرز حتی اغراقآمیز کارهایش پر از خانهها، ماشینها و لباسهای آنچنانی است و اختلاف طبقاتی را به ابزاری برای شوخیهای هزل آمیز تبدیل کرده است . موفقیت فیلم سینمایی «آینه بغل»، که بعد از پخش سریال «عاشقانه» به روی پرده سینماها رفت، تبدیل شد به دلیل و انگیزهای که هادی مسیر کاریاش را بهکل تغییر دهد و برود دنبال پروژههای لاکچری را دست بگیرد.
قصه، درباره زوج جوان و فقیری است که در آستانه ازدواج در یک تصادف رانندگی آینهبغل ماشین گرانقیمتی را میشکنند و برای جبران خسارت آن به ناچار درگیر ماجراهایی عجیبوغریب میشوند. «آینه بغل» به نوعی بازگشت محمدرضا گلزار( کراش های دختران جوان) به فیلمهای کمدی بعد از چند سال غیبت حساب میشد و جواد عزتی را هم بهعنوان پدیده جدید سینمای ایران در نقش اصلی داشت که هم از پس نقشهای متختلف برمیآمد و هم در گیشه با اقبال مواجه شده بود. علاوه بر این، نازنین بیاتی و یکتا ناصر هم در نقشهایی ظاهر شدهاند که تقریبا با انتظار عمومی و همیشگی مخاطب از آنها همخوان است. نکته قابلتوجه دیگر، حضور بابک کایدان در مقام فیلمنامهنویس است که در سالهای اخیر خیلی از سریالها و فیلم های کمدی ایرانی و عامهپسند را نوشته و تقریبا تبدیل شده به آچار فرانسه بازار سینمای ایران شده است.
۷- گشت ارشاد ۲ محصول ۱۳۹۵
فیلم «گشت ارشاد» که سال ۱۳۹۰ در جشنواره فجر به نمایش درآمد، یک فیلم جنایی وهمچنین اجتماعی با مایههای کمدی بود که از مولفههای فیلمفارسی به طرز هوشمندانهای برای روایت قصهای منطبق با زمانه کنونی استفاده میکرد. فیلم در جشنواره با واکنشهای ضدونقیضی روبهرو شد و بعد از آن در اکران استقبال و فروش خیرهکنندهای داشت که به جنجالهای گسترده و درنهایت توقف اکران آن منجر شده اسا «گشت ارشاد» شاید تا آن زمان بهترین و کاملترین فیلم سعید سهیلی بود که بعدا سعی کرد همان شیوه و لحن را بار دیگر با «کلاشینکف» هم تکرار کند. اما در گام بعدی تصمیم گرفت که جنبههای تلخ و تند «گشت ارشاد» را کنار بگذارد و دنباله آن را به یک فیلم سینمایی طنز ایرانی تمامعیار تبدیل بکند؛ نتیجه، شکسته شدن رکوردهای فروش سینمای ایران در زمان نمایش و بعد هم محبوبیت فراوان «گشت ۲» با عرضه در شبکه نمایش خانگی بود.
قصه، همچنان درباره گروه سهنفرهای از خلافکارهای خردهپا و آسمانجل (با نقشآفرینی حمید فرخنژاد، ساعد سهیلی و پولاد کیمیایی) است که به جای تلکه کردن مردم در پوشش گشت ارشاد جعلی، به دنبال روشهای تازه برای پول درآوردن بودند. فیلم در مقایسه با قسمت اول، اجرای تمیزتر و ریتم تندتری دارد و تعدادی از شوخیها و موقعیتهای آن بسیار بامزه است.
برای دیدن ادامه فیلمهای طنز ایران و فیلم های طنز و خلاصه ی ان ها با ما در مقاله بعدی همراه باشید.
هنوز هیچ دیدگاهی درج نشده است. شما اولین باشید!