هفت‌ویک | فروشگاه اینترنتی آنلاین

معرفی انواع لباس عروس جدید بیشتر بدانید

نحوه ی مصرف قرص اورژانسی _هفت ویک

۱۴۰۱/۱۰/۱ سپیده ایمانپور

همه بانوانی که رابطه جنسی دارند بایستی به انواع روشهای پیشگیری از بارداری واقف بوده تا از عوارض و بارداری های ناخواسته جلوگیری شود.برخورداری از یک روش پیشگیری مطمئن و با کارایی بالا باعث آسودگی خاطر و امنیت رابطه می شود. به همین دلیل کشاوره با پزشکان متخصص زنان و زایمان و اگاهی در این زمینه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. علاوه بر روشهای پیشگیری مستمر مانند آی یو دی ، قرصهای پیشگیری ال دی و اچ دی ، کاندوم ، پیشگیری طبیعی ، آمپولها و...روشهای اورژانسی هم وجود دارند که در برخی موارد ممکن است زوجها به استفاده از انها نیاز پیدا کنند و اگاهی نسبت به کارایی انها به برنامه ریزی بهتری و انتخاب صحیح روش پیشگیری کمک می کند.

قرص اورژانسی چیست؟

قرص اورژانسی ضد بارداری برای جلوگیری از حاملگی استفاده می‌شود. کاربرد اصلی این قرص هنگام برقراری رابطه جنسی محافظت‌نشده یا ناخواسته و همچنین در صورت فراموشی مصرف قرص‌های ضد بارداری است.

به اسم قرص صبح روز بعد یا ضدبارداری اورژانسی هم شناخته می‌شوند. همان طور که از اسمشان پیداست فقط باید در موارد اورژانسی مصرف شوند و نمی‌توان به عنوان روش پیشگیری از آن‌ها استفاده کرد. چرا که تاثیرات زیادی روی سلامت فرد می‌گذارند. میزان مصرف نرمال، قرص اورژانسی تنها ۲ الی ۳ بار در سال است. اگر یک رابطه‌ی محافظت نشده داشتید و یا اگر حین رابطه کاندوم پاره شد، می‌توان برای جلوگیری از بارداری ناخواسته از قرص‌ اورژانسی استفاده کرد. همچنین اگر تجاوز جنسی اتفاق افتاده باشد، قرص اورژانسی می‌تواند از بارداری جلوگیری کند.

اورژانسی در واقع نام دسته‌ای از داروهای پیشگیری از بارداری است؛ 3 نوع قرص اورژانسی وجود دارد. اورژانسی تخمک گذاری را به تعویق انداخته و در نهایت از بارداری پیشگیری می‌کند. بر خلاف تصور عموم، مصرف اورژانسی راه حلی فوری برای پیشگیری از بارداری نیست و برای مصرف آن باید دستور پزشک به همراه زمانبندی‌های ویژه وجود داشته باشد.

 

نحوه مصرف قرص اورژانسی :

بعلت اینکه لوونورژسترول در فاصله 5-3 روز بعد از مقاربت مؤثر است سازمان بهداشت جهانی مصرف این فراورده را بصورت یک عدد قرص 1/5 میلی گرمی در عرض 120 ساعت ( پنج روز) بعد از نزدیکی توصیه کرده است.در مواردی که از قرص های 0/75 میلی گرمی استفاده شود بایستی اولی در عرض 72 ساعت پس از رابطه جنسی و دومی به فاصله 12 ساعت پس از ان مصرف شود.

 

عوارض قرص اورژانسی :

این قرصها برخلاف قرصهای ترکیبی بسیار بی خطر هستند و عوارض آمبولی و... در انها گزارش نشده وتهوع و استفراغ در مصرف این قرصها بسیار کمتر است.در صورت مصرف قرص اورژانسی ، پریود بعدی ممکن است به تعویق بیفتد و یا سرموعد باشد .بعلت بی نظمی در سیکل قاعدگی بهتر است از روش قرص اورژانسی بطور مکرر استفاده نشود . این قرص ها کارایی 100 درصدی در جلوگیری از بارداری ندارند. بهتر است از این روش در صورت اشکال در روش جلوگیری فعلی خود ( مثلا در صورت شک به پارگی کاندوم یا پیشگیری طبیعی نامطمئن ) استفاده کنید.

خون‌ریزی شدیدتر نسبت به همیشه

حالت تهوع

درد شکمی

خستگی

سردرد و میگرن

افزایش وزن

احساس سرگیجه

تاخیر در زمان پریود

مشکلات پوستی

مشکلالات اعصاب و روان

لکه بینی در فاصله دو پریود 

 

لکه‌بینی در فاصله دو پریود

گاهی مصرف قرص ضد بارداری می‌تواند باعث لکه‌بینی شود، یعنی در فاصله دو عادت ماهانه یا همان پریودشدن، خون‌ریزی رخ بدهد. ترشحات خونی در این فواصل زمانی معمولاً قهوه‌ای هستند. لکه‌بینی یکی از رایج‌ترین عوارض قرص ال دی و انواع مختلف قرص‌های ضدبارداری است.

دلیل لکه‌بینی، تلاش بدن برای تنظیم هورمون‌ها است. رحم هم با خون‌ریزی می‌خواهد دیواره‌اش را نازک کند. نحوه مصرف قرص ال دی برای اولین بار هم به این صورت است که بنا به نوع قرص، روزانه در ساعتی مشخص، یک عدد از آن مصرف می‌شود.

باید دقت کنید که شاید، شیوه استفاده از هر قرص با دیگری متفاوت باشد. برای شروع حتماً به بروشور دارو توجه کنید یا از پزشک داروخانه و متخصص زنان درباره مصرف مشورت بگیرید. اگر قرص‌ها را مطابق دستور مصرف کنید، احتمال لکه‌بینی کم می‌شود.

 

تهوع

بعضی از افراد پس از مصرف قرص جلوگیری دچار تهوعی خفیف می‌شوند اما این مشکل کم‌کم از بین می‌رود. مصرف قرص با غذا یا در زمان خواب می‌تواند به کاهش تهوع کمک کند.

قرص‌های ضدبارداری نباید به‌طور مداوم یا شدید باعث تهوع شوند. این مشکل یکی از عوارض قرص ضد بارداری سیبل هم هست. اگر چنین چیزی برایتان رخ داده است، باید به پزشک مراجعه کنید.

Card image cap

حساس‌شدن پستان

حساس‌شدن پستان هم از عوارض قرص ضد بارداری است؛ به‌ ویژه در روزهای اول مصرف. بهتر است که در دوران مصرف از سینه‌بندی مناسب استفاده کنید. هورمون موجود در قرص‌ها می‌توانند باعث بزرگ‌ترشدن پستان‌ها هم شوند.

اگر عوارض مصرف قرص روی پستان‌ها شدید باشد یا درد و برآمدگی در آنها دیده شود، نیاز به مراجعه به پزشک به وجود می‌آید. آزردگی و حساس‌شدن سینه از عوارض قرص ضد بارداری روکین است. این قرص از موارد معروف موجود در بازار است.

 

سردرد و میگرن

سردرد و میگرن هم از عوارض مصرف قرص‌های پیشگیری از بارداری هورمونی هستند. تشدید و افزایش بسامد سردرد و میگرن هم به واسطه مصرف این قرص‌ها بعید نیست. باید بدانید که امکان ابتلا به میگرن با تغییر هورمون‌های استروژن و پروژسترون وجود دارد.

نشانه‌ها و علائم سردرد وابسته به نوع و دوز قرصی است که مصرف می‌کنید. برای مثال، قرص ال‌دی معمولاً موجب بروز چنین عارضه‌ای نمی‌شود اما سردرد از عوارض قرص ضد بارداری اورژانسی لوونورژسترل است.

 

افزایش وزن

پژوهش‌ها و تحقیقات هنوز این عارضه مصرف قرص ضدبارداری را ثابت نکرده‌اند اما به نظر می‌رسد که افزایش وزن هم می‌تواند از نتایج مصرف قرص‌های پیشگیری باشد. قرص‌های پیشگیری می‌توانند باعث تجمع مایعات در بدن شوند.

ضمن اینکه باعث افزایش چربی یا توده عضلانی هم می‌شوند. با این حال، بعضی از افراد هم بعد از مصرف قرص‌های مذکور دچار کاهش وزن می‌شوند. تغییر وزن از عوارض قرص ضد بارداری اووسپت ال دی هم به‌شمار می‌رود.

 

تغییرات خُلقی

هورمون‌ها نقش بسیار مهمی در تغییر احساسات و اخلاق دارند. مصرف قرص ضد بارداری با تغییرات هورمون‌ها و البته خلق و احساسات همراه است. امکان دارد که با مشورت با متخصص زنان و تعویض نوع قرص‌ها، این عارضه بعد از مصرف قرص‌های پیشگیری از حاملگی از بین برود. تغییرات خلقی از عوارض قرص ضد بارداری مارولین هم به شمار می‌رود.

 

وقفه در پریودشدن

گاهی‌اوقات، استفاده از قرص‌های ضدبارداری با قطع‌شدن پریود و بروز وقفه در آن همراه است. این قرص‌ها حاوی هورمون جنسی هستند و برای همین روی روند عادت ماهانه اثر می‌گذارند. بنا به نوع قرصی که مصرف می‌شود، امکان ایجاد وقفه در پریود وجود دارد.

دقت کنید که وقفه در پریود می‌تواند نتیجه عوامل مختلفی باشد:

استرس

بیماری‌های مختلف

سفر

مشکلات هورمونی

اختلالات تیروئید

در واقع، قطع یا وجود وقفه در پریودشدن را باید با دقت پیگیری و علت را پیدا کنید. شاید ریشه این مشکل ربطی به قرص ضد حاملگی نداشته باشد.

 

کاهش میل جنسی

گاهی تغییرات هورمونی ناشی از مصرف قرص پیشگیری از بارداری باعث کاهش میل جنسی می‌شود. در بعضی از افراد هم به واسطه اطمینان خاطری که بابت باردارنشدن پس از مصرف قرص به‌ وجود می‌آید، میل جنسی افزایش پیدا می‌کند.

 

 ترشحات واژنی

ایجاد تغییراتی در بافت و مقدار ترشحات واژنی از عوارض قرص ضد بارداری است. اگر دچار خشکی واژن و کم‌شدن ترشحات شده‌اید، برای برقراری رابطه جنسی باید از محصولات روان‌کننده استفاده کنید. تغییر در بافت ترشحات طبیعی است اما اگر متوجه بدبوشدن یا تغییر رنگ آنها شدید، احتمال وجود عفونت هم بعید نیست.

 

بروز تغییراتی در چشم

بعضی از پژوهش‌ها نشان داده‌اند که مصرف قرص ضدحاملگی می‌تواند باعث ضخیم‌شدن قرنیه شود. این مشکل آنچنان جدی نیست اما عوارضی در پِی دارد و برای مثال، بعد از بروز چنین تغییری در چشم نمی‌توانید از لنز استفاده کنید و باید حتما موضوع را با پزشک مطرح کنید.

 

 

 

قرص های ضد بارداری:

قرصهای ضد بارداری ترکیبی ( LD و HD ) ، ترکیب استروژن و پروژسترون دارند و شناخته شده ترین آنها قرص ال دی است. قرصهای ال دی را میتوان بعنوان روش اورژانسی مصرف کرد. همانند قرصهای اورژانسی در صورتی که بلافاصله و یا با کمترین فاصله از نزدیکی مصرف شوند بیشترین اثر را دارند. 4 عدد قرص ال دی در عرض 72 ساعت اول و 12 ساعت بعد هم 4 عدد دیگر مصرف میشود.در صورت استفاده از قرص اچ دی دوز دارو نصف میشود. میزان بارداری با این روش حدود 3/3 درصد گزارش شده است.تهوع استفراغ و عوارض دیگر مانند امبولی و....برخلاف قرص اورژانسی بیشتر است و در برخی افراد هم منع مصرف دارد.

آی یو دی:

آی یو دی مسی اگر درعرض 5 روز از رابطه جنسی محافظت نشده در رحم قرار داده شود در پیشگیری از بارداری بسیار کارایی داشته و میزان شکست آن حدود 1 درصد است.مزیتی که دارد این است که در طول 10-5 سال بعدی نیز وسیله مؤثری در پیشگیری از بارداری می باشد.

قرص اورژانسی چگونه از بارداری جلوگیری می‌کند؟

ضد بارداری اورژانسی با جلوگیری یا به تاخیر انداختن تخمک گذاری از بارداری جلوگیری می‌کند. IUD حاوی مس با ایجاد تغییر شیمیایی در اسپرم و تخمک از لقاح جلوگیری می‌کند. پیشگیری از بارداری اورژانسی نمی‌تواند حاملگی ثابت شده را قطع کند یا به جنین در حال رشد آسیب برساند.

 

قرص های لوونورژسترول

لوونورژسترول (Levonorgestrel) یکی از رایج‌ترین انواع قرص اورژانسی جلوگیری از بارداری از نوع هورمونی است. این قرص‌ها توسط انجمن غذا و داروی آمریکا (FDA) تایید شده و به عنوان پرمصرف‌ترین داروی اورژانسی جلوگیری از بارداری شناخته می‌شود. این دارو که در تمامی داروخانه‌ها و مراکز درمانی بدون نیاز به نسخه و به تمامی افراد فروخته می‌شود، نسب به سایر روش‌های پیشگیری از بارداری در مرحله دوم، یعنی پس از برقراری رابطه جنسی بدون وسایل پیشگیری، شناخته می‌شود. براساس نظر سازمان FDA، قرص اورژانسی ضدبارداری در واقع به دو طریق از بارداری جلوگیری می‌کند، از آزاد شدن تخمک جلوگیری می‌کند و مانع قرار گرفتن تخمک بارور شده در رحم می‌شود. 

قرص مای‌وِی (My Way)، پلن بی وان‌استپ (Plan B One–step)، پرونتزا (Preventeza) و قرص تیک‌اکشن (Take Action) از جمله قرص‌های لوونورژسترول هستند. این قرص‌ها برای اثرگذاری بیشتر باید هربار بیشتر از یک عدد مصرف شوند. 

قرص های اولی پیریستال

یکی از دیگر انواع قرص های اورژانسی جلوگیری از بارداری اولی‌ پیریستال (Ulipristal) است که با نام‌های اِلا و اِلاوان هم شناخته می‌شود. برای تهیه این قرص به نسخه‌ پزشک نیاز خواهید داشت. این قرص ‎‌ضد هورمونی است و عمل تشکیل جنین را مختل می‌کند. به اولی‌ پیریستال، قرص‌های پیشگیری اضطراری نیز می‌گویند. این قرص را فقط با نسخه می‌توان خریداری کرد.

قرص ال دی

قرص های ال دی (LD) که با نام اچ دی (HD) هم شناخته می‌شوند، از دیگر گونه‌های موجود دارویی برای جلوگیری از بارداری با استفاده از دارو است. این دسته از دارو نسبت به دو نوع دیگر اثری ضعیف‌تر دارند و باید حتما باید در هر نوبت از مصرف، بیشتر از دو دوز از آن میل شود. قرص ال دی را می‌توان بدون تجویز پزشک خریداری کرد.

 

چه مواقعی باید از قرص اورژانسی ضد بارداری استفاده کنیم؟

اگرچه که تشخیص نیاز به استفاده از قرص اورژانسی ضد بارداری برعهده شما اس، اما بهتر است در شرایط زیر، از قرص اورژانسی استفاده کنید:

اگر از هیچ وسیله پیشگیری از بارداری استفاده نکرده‌اید

اگر کاندوم در حین رابطه پاره شده و یا آسیب دیده‌است

اگر دیافراگ پیشگیری از بارداری از جای خود خارج شده‌است

اگر حداقل 2 یا 3 قرص پیشگیری از بارداری قبلی خود را فراموش کرده‌اید

اگر به هر علتی احساس کردید که وسیله پیشگیری از بارداری شما به خوبی عمل نکرده‌است

اگر مجبور به رابطه جنسی ناخواسته شده‌اید.

هنوز هیچ دیدگاهی درج نشده است. شما اولین باشید!