هفت‌ویک | فروشگاه اینترنتی آنلاین

معرفی انواع لباس عروس جدید بیشتر بدانید

طریقه مصرف عناب23785

۱۴۰۱/۶/۸ سپیده ایمانپور

 

عناب   (نام علمی : Ziziphus jujuba) درختچه‌ ای می باشد متوسط و کوچک با برگ هایی سبز مایل به زرد  از تیرهٔ  سنجدیان  که ارتفاع آن تا ۱۰ متر خم ممکن است  برسد.

عناب بومی مناطق گرم سیر و خشک بوده و  برگ های کوچک سبزرنگ، بدون کرک و تخم‌مرغی شکل آن در زمستان می‌ریزد. میوهٔ عناب که دارای خواص دارویی بسیار زیادی می‌باشد در ابتدا سبز و گرد بوده و پس از رسیدن به  رنگ های قرمز و زیتونی شکل درآمده و چروک می‌خورد. نام این گیاه به اشتباه عَنّاب گفته می شود، در صورتی که عَنّاب در عربی به معنای  انگور  فروش است.

عُنّاب را «خرمای قرمز» و «خرمای چینی» نیز می‌نامند  خراسان جنوبی قطب تولید عُنّاب کشورمان  می‌باشد.


با توجه به کشت گستردهٔ عُنّاب، رویشگاه اصلی این درخت به درستی مشخص نیست ولی چنین تصور می‌شود که خاستگاه طبیعی آن باید در کشور های اسیای جنوبی  مابین لبنان ،جنوب غرب افغانستان، شمال هندوستان و شبه جزیره کره جنوبی و جنوب و مرکز چین  بوده باشد.

 

ایران دارای رتبه دوم جهانی از نظر سطح زیر کشت و تولید عُنّاب است. سطح زیر کشت محصول عُنّاب در ایران حدود ۳۰۰۰ هکتار می‌باشد که از این سطح بیش از ۹۵٪ آن یعنی حدود ۲۸۵۰ هکتار آن در خراسان جنوبی واقع شده و ۴۲۰۰ تن محصول عُنّاب از آن تولید می‌گردد. قدیمی ترین و بیشترین درخت عُنّاب در ایران در روستای "شاهرخت" در شهر خراسان جنوبی  وجود دارد.بررسی سوابق تاریخی خراسان جنوبی نشان می‌دهد گذشتگان این مرز و بوم کاشت و مراقبت از درخت را یک ضرورت برای بقای خود دانسته و امروزه درختان کهنسال و پا به سن گذاشته ی  متعددی در این استان به یادگار مانده‌است که در میان آن‌ها درختان عناب با نزدیک به ۴۰۰ سال سن هم مشاهده می‌ شوند  به یاد داشته باشید میوه ی تولید شده در هر کشور دارای خواص و بو و رایحه مخصوص خود می باشد 

 

 

  • درخت عناب

تاریخچه درخت عناب به کشور چین برگشته و به عنوان یک درخت بومی چینی شناخته می‌شود. درخت عناب با اندازه‌ای متوسط می‌تواند تا 12 متر رشد کرده و برگ‌هایی صاف و سبز، و پوست قهوه‌ای روشن را شامل می‌شود. این درخت مخصوص آب و هوای گرم و مرطوب بوده و میوه‌های آن در ابتدا به رنگ سبز و پس از رسیدن به قهوه‌ای تیره یا قرمز در خواهند آمد.

عناب میوه‌ای شیرین مزه بوده که در اویل بهار برداشت می‌شود. این میوه به دلیل شباهت زیاد به خرما در برخی کشورها به عنوان خرما چینی، خرما کره‌ای، خرمای قرمز یا خرمای هندی شناخته می‌شود.

 

  • تاثیرات بر روی سلامتی انسان 

عناب خواص زیادی برای سلامتی دارد و در بسیاری از کشورها گزینه‌ای پر کاربرد در طب سنتی است. این میوه از جمله میوه‌های کم کالری بوده که درصدی بالا از فیبر، ویتامین‌ها، و مواد معدنی را شامل می‌شود. ارزش غذایی هر 100 گرم از نوع نرسیده عناب به شرح زیر است:

کالری: 79

  • انرژی: 80 کیلو کالری در هر 100 گرم
  • کربوهیدرات: 20.2 گرم
  • چربی: 0.2 گرم
  • پروتئین: 1.2 گرم
  • آب: 77.8 گرم
  • فیبر: 10 گرم
  • کلیسم: 21 میلی گرم
  • آهن: 0.48 میلی گرم
  • منیزیم: 10 میلی گرم
  • منگنز: 0.084 گرم
  • پتاسیم: 250 میلی گرم
  • سدیم: 3 میلی گرم
  • روی: 0.05 میلی گرم
  • مصرف های خوراکی

در بریتانیا عناب را به صورت خشک‌ شده و یا به صورت آب‌نبات‌های طعم‌دار همراه با چای عصر میل می‌نمایند.

در کره، چین و تایوان، شربت شیرین میوه عناب را مورد استفاده قرار می‌دهند.

در برخی مناطق از عناب برای تهیه سرکه استفاده می‌شود و در آفریقا از آن کیک درست می‌کنند.

عناب کنسرو شده و چای با طعم عناب نیز در جهان استفاده می‌شود، اما در ایران، پاکستان و هندوستان، عناب را بیشتر به صورت خشک شده استفاده می‌نمایند، ولی جالب است بدانید که در بسیاری از نقاط دنیا میوه تازه آن به صورت سبز استفاده می‌شود که البته طعم بسیار خوبی هم دارد.

 

در شرق آسیا عناب‌های بسیار بزرگی به اندازه خرما و با رنگ‌های مختلف از جمله مشکی و قرمز به عمل می‌آید.

Card image cap

 

  • طبع عناب

طبع عناب معتدل و مرطوب است، اما برخی بزرگان طب سنتی مانند ابوعلی سینا معتقد هستند که طبع عناب کمی سرد است.

عناب در افرادی که دارای مزاج سرد هستند ممکن است تولید گاز و نفخ کند،
این افراد برای مصرف آن و اصلاح طبع عناب باید همراه آن شکر و مویز بخورند.

 

 

  • روش های مصرف عناب

عناب خیس

تعداد 20 دانه عناب را با 30 عدد دانه مویز که هسته آن گرفته شده و 30 دانه سه پستان، 17 گرم گل بنفشه در نیم لیتر آب خیس نمایید و اجازه دهید تا صبح بماند، سپس آن را صاف و با 50 گرم شیر خشت و همچنین 50 گرم ترنجبین مخلوط کنید تا به طور کامل حل شود، سپس برای اصلاح طبع عناب و سایر گیاهان همراه، قدری گلاب به آن اضافه و به مرور مصرف نمایید.

دمنوش عناب

چای یا دمنوش عناب بیش از چهار هزار سال است که در طب سنتی به‌عنوان یک نوشیدنی سالم و پرخاصیت شناخته‌شده است. برای تهیه دمنوش عناب از میوه‌های خشک عناب استفاده می‌شود. رنگ دمنوش قرمز یاقوتی است.

دمنوش عناب سرشار از مواد مغذی و برخی آنتی‌اکسیدان‌های بسیار مفید هست. این دمنوش علاوه بر ویتامین سی و گروه ب می‌تواند انواع مختلفی از پلی فنول‌ها، پتاسیم، آهن را تأمین کند.

از فواید مهم دمنوش عناب می‌توان به درمان و رفع یبوست، تقویت و استحکام استخوان‌ها، افزایش گردش خون و تقویت سیستم ایمنی اشاره کرد. مواد لازم برای تهیه دمنوش عناب عبارت‌اند از:

  • عناب خشک ۲۰ عدد
  • ریشه زنجبیل تازه یا خشک به‌عنوان طعم‌دهنده در حدود ۳۰ گرم
  • چوب دارچین به‌عنوان طعم‌دهنده در حدود ۱۰ گرم
  • آب 1.5 لیتر

 

شربت عناب

800 گرم از عناب خشک شده را در 4 لیتر آب بجوشانید تا بپزد، سپس عناب‌ها را له کرده، مایع حاصل شده را صاف نموده و به میزان 3 کیلو شکر به آن اضافه کنید و دوباره بجوشانید تا شکرها حل شده و شربت عناب آماده شود. در هنگام مصرف، نصف استکان از شربت آماده شده را در یک لیوان آب خنک حل کرده و میل نمایید. تمام خواص دارویی عناب در این شربت وجود دارد. شربت عناب برای حصبه، درد سینه، سرفه و فشار خون مفید می باشد

عصاگیری از عناب

گياهان دارويي ای مانند گياه عناب اگر چه از گذشته براي انسان آشنا و در بسياري از مواقع مرهم دردهاي بشري بوده است، اما پيشرفت هاي علمي و فن آوري طي سه دهه اخير اهميت و نقش سازنده گياهان دارويي رو در تامين نيازهاي بشر به ويژه در حيطه دارو و درمان دو چندان کرده است.

امروزه به مدد بهره گيري از روشها و فنون تخصصي، تركيبات موثره اين گياهان شناسايي و استخراج شده و در ساخت انواع داروها و تركيبات شفا بخش به كار گرفته مي شن. بشر در حال حاضر در جستجوي داروهاي برتر و موثرتر براي درمان بيماري هايي همچون سرطان با استفاده از عصاره گياهان دارويي است.

 

مبوه خشک عناب

مقدار خوراک میوه عناب تا 50 عدد در روز است، ولی مصرف 10 تا 15 عدد عناب خشک یا تازه برای خوراک در چند روز مداوا کافی است. در سایر کشورها مانند بریتانیا عناب را به صورت خشک شده و یا به صورت آبنات‌های طعم دار همراه با چای مصرف می‌کنند. لازم به ذکر است عناب نارس و سبز، بی‌مزه و گس بوده، قابل خوردن نیست چرا که سنگین و خیلی دیر هضم است.   جوشانده عناب و جو 14 دانه عناب را با 25 گرم جو پوست کنده، مخلوط و در دو لیتر آب آنقدر بجوشانید تا جو شکفته شود و حدود 1 لیتر آب در ظرف باقی بماند. سپس این جوشانده را بگزارید تا ته نشین شده و سپس آب صاف شده آن را مصرف کنید.  

هنوز هیچ دیدگاهی درج نشده است. شما اولین باشید!