50خاصیت زردچوبه -هفت ویک
زردچوبه Curcuma longa به عنوان یک ادویه گیاهی می تواند موثرترین مکمل غذایی باشد. بیشتر مطالعات نشان می دهند که خواص زردچوبه برای بدن و مغز بسیار زیاد است. بیشتر این مزیت ها به دلیل وجود یک ترکیب فعال بنام کورکومین است. دراینجا می آموزیم که علم درباره زردچوبه و کورکومین و نیز مزیت های آن چه می گوید.
زردچوبه در رده زنجبیل وارها (Liliopsida)، راسته زنجبیل ها (Zingiberales)، تیره زنجبیلیان (Zingiberaceae) و گونه زردچوبه ای ها (Curcuma) جای می گیرد. نام انگلیسی زرد چوبه Turmeric می باشد.
پودر حاصل از گیاه زرد چوبه دارای رنگ زرد تیره است که در زمره یکی از ادویه های پرکاربرد قرار می گیرد. هند خاستگاه اصلی این گیاه می باشد و زردچوبه تشکیل دهنده قسمت اصلی ادویه کاری معروف است که در بسیاری از غذاهای هندی کاربرد دارد. از این ادویه پر خاصیت به نام زعفران هندی و ادویه طلایی نیز یاد می شود. این گیاه اغلب در آسیا و آمریکای مرکزی رشد و پرورش می یابد.
کورکومین یک ماده فعال اصلی در ترکیبات زردچوبه است؛ یک ضدالتهاب موثر با خواص آنتیاکسیدان قوی که ۳ درصد از وزن زردچوبه را تشکیل میدهد. دوز مصرف مناسب این ماده را ۱ گرم در روز توصیه کردهاند. رسیدن به این میزان مصرف از کورکومین فقط با استفاده از پودر زردچوبه به عنوان ادویه در طول یک روز بسیار سخت است. به همین دلیل برای بهرهمد شدن از تمام خواص زردچوبه شما میتوانید از کپسول زردچوبه استفاده کنید.
کورکومین به سختی در خون جذب میشود اما اگر شما همراه با زردچوبه، فلفل سیاه استفاده کنید به جذب آن کمک کردهاید. فلفل سیاه دارای مادهای به نام پیپرین (Piperin) است که جذب کورکومین در بدن را افزایش میدهد. بهترین مدلهای کپسول زردچوبه دارای پیپرین هستند که به تاثیرگذاری بیشترشان کمک میکند.
زردچوبه یک گیاه علفی و چند ساله می باشد که به تیره زنجبیلیان تعلق دارد. طبق برخی گزارشات، جنوب هندوستان منشاء زردچوبه دانسته می شود. ریزوم های زردچوبه کوتاه و ضخیم بوده و و در دو نوع ریزوم های مادری و ریزوم های فرعی (ثانیه) موجود می باشند. گیاه زردچوبه ارتفاعی در حدود 60 الی 90 سانتی متر دارد. برگ های این گیاه به رنگ سبز بوده، طویل و به صورت دسته ای بر روی ساقه آن مستقر شده اند.
مقدار اسانس موجود در ریزوم های زرد چوبه متفاوت بوده و به نسبت گونه گیاه و شرایط اقلیمی محل رویش آن متغییر می باشد. مقدار اسانس برخی گونه های گیاه زرد چوبه به این شرح است گونه آمادا 1/1%، گونه آروماتیکا 6%، گونه لانگا بین 5 الی 6 درصد. مسئول رنگ زرد زرد چوبه وجود ماده ای کریستالی به نام کورکومین است.
ترکیبات شیمایی موجود در گیاه زردچوبه عبارتند از: کورکومین، تورمرون، زینجی برون، فلاندرون، کارون، کامفور، کوکومون، چربی نشاسته، اسانس روغنی فرار و تورمرول و …
در ریشه خشک زرد چوبه حدود 8.5 درصد اسانس که شامل یک کتون و الکل می شود، موجود است و حدود 24 درصد اسانس حاوی ماده زینجی برین در ریشه تازه آن وجود دارد.
- خواص درمان
معده و سیستم گوارش
خواص زردچوبه برای معده و سیستم گوارش، به خواص آنتی اکسیدانی این ماده بر میگردد. زردچوبه میتواند به هضم غذا کمک کرده و برای بهبود شرایطی مثل سوزش سر دل، درد یا التهاب و زخم معده، عفونت هلیکوباکتر پیلوری، از دست دادن اشتها، اسهال، گاز روده، سندرم روده تحریک پذیر (IBS)، بیماری های التهابی روده مانند کرون و کولیت اولسراتیو مفید می باشد
درمان التهاب مزمن
التهاب در بدن نقش بسیار مهمی دارد. التهاب کمک میکند بدن شما با مهاجمان خارجی مبارزه کند و در ترمیم آسیبها هم نقش بازی میکند. بدون التهاب عوامل بیماریزا به راحتی میتوانند بر بدن شما چیره شوند و شما را از پا دربیاورند. اما علیرغم این که التهاب حاد و کوتاهمدت مفید است، زمانی که التهاب مزمن شود، میتواند به مشکلی جدی تبدیل شود و به اشتباه به بافتهای خود بدن حمله کند.
حال محققان بر این باورند که التهاب مزمن نقش بزرگی در بسیاری از بیماریهای جدی ایفا میکند. این موضوع شامل بیماریهایی مثل سرطان، سندروم متابولیک، آلزایمر و بیماریهای دیگر میشود. بنابراین هر چیزی که بتواند با التهاب مزمن مبارزه کند، در پیشگیری و حتی درمان این بیماریها مفید خواهد بود. بدون وارد شدن به بحث التهاب در بدن (چرا که مبحث بسیار پیچیدهای است)، خیلی ساده میگوییم که کورکومین به عنوان یک ماده فعال، کلید درمان التهاب مزمن است و با التهاب در سطح مولکولی مبارزه می کند.
امروزه دانشمندان براین باورند که التهاب مزمن و اندک می تواند در برخی بیماری ها نقش داشته باشد که از جمله می توان به بیماری های زیر اشاره کرد:
- بیماری قلبی
- سرطان
- سندروم متابولیک
- بیماری آلزایمر
- بیماری های تحلیل رونده
به همین دلیل است که هرکاری که می تواند در مقابله با التهاب مزمن کمک کند، در پیشگیری و درمان این بیماری ها مهم است.
تقویت قلب
کورکومین نقش مؤثری در سلامت غشای داخلی قلب و عروق دارد، این غشا وظیفه تنظیم فشار خون را به عهده دارد. با افزایش سن و ضعیف شدن این غشا خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی افزایش می یابد. مصرف مداوم زردچوبه در کاهش این بیماری ها مؤثر است و معمولا برای کاهش خطر حمله قلبی و سکته مورد استفاده قرار می گیرد.
افزایش سلامت مغز
در گذشته تصور میشد که نورونها در دوران بزرگسالی توانایی تقسیم و تکثیر شدن ندارند، اما امروزه میدانیم اینگونه نیست. نورونها میتوانند در بعضی از نقاط مغز، اتصالات جدیدی بهوجود بیاورند و با تکثیر، تعدادشان افزایش یابد. یکی از عوامل محرک تکثیر نورونها، نوعی هورمون رشد به نام فاکتور نورونزایی مشتقشده از مغز (BDNF) است.
بسیاری از اختلالات مغز مانند افسردگی و آلزایمر، ناشی از کاهش میزان BDNF است. کورکومین میتواند میزان BDNF را در مغز افزایش بدهد و درنتیجه بسیاری از بیماریهای مغزی و اختلالات ناشی از افزایش سن را متوقف کند یا به تأخیر بیندازد. همچنین این امکان وجود دارد که کورکومین با افزایش BDNF بتواند موجب تقویت حافظه و باهوشتر شدنتان شود. البته تأیید قطعی این موضوع نیازمند انجام آزمایشهایی بر روی انسان است
عضلات و مفاصل
خواص ضد التهابی زردچوبه موجب رفع درد عضلات و مفاصل خواهد شد. اضافه کردن مقدار کمی زردچوبه به رژیم غذایی روزانه، میتواند تا حد زیادی درد و تورم عضلات و مفاصل و همچنین درد پس از تمرین در عضلات را بهبود بخشد. علاوه بر این، مصرف زردچوبه برای رفع کبودی (به صورت مصرف موضعی)، کاهش درد و بهبود عملکرد در افراد مبتلا به آرتروز مفصل زانو نیز مفید است.

پیشگیری و درمان آلزایمر
متاسفانه هنوز هیچ درمان قطعی برای آلزایمر وجود ندارد. به همین دلیل در حال حاضر جلوگیری از پیدایش این بیماری مهمتر است. خبر خوب این که زردچوبه نشان داده خاصیت جلوگیری از این بیماری را دارد. آن طور که مشخص است التهاب و اکسید شدن در بیماری آلزایمر نقش دارند و کورکومین زردچوبه خاصیت ضدالتهابی و آنتیاکسیدان قوی دارد. به علاوه کلید بیماری آلزایمر رسوب کردن پروتئینهایی است که به آن پلاکهای آمیلوئید میگویند. تحقیقات نشان داده است که کورکومین میتواند به از بین بردن این پلاکها کمک کند. البته تاثیر این ماده در کند کردن و حتی معکوس کردن پروسه بیماری آلزایمر در انسان نیاز به تحقیقات بیشتر دارد.
سرطان
کورکومین خواص ضد سرطانی را در مطالعات متعدد به نمایش گذاشته بود. در واقع، کشورهایی که هر روز حدود 100 تا 200 میلی گرم زرد را مصرف می کنند، احتمال ابتلا به سرطان کمتری دارند. در برخی از بیماران سرطانی که از زردچوبه استفاده می کردند، ایجاد تومور کاهش یافته. در برخی موارد دیگر، مواد شیمیایی سیستم ایمنی که سلول های سرطانی را از بین می برند، بیشتر متمرکز شده اند.
-
کاهش دردهای آرتروز
آرتروز و التهاب مفاصل یکی از بیماری های رایج در سنین بالاست. مصرف مداوم زردچوبه در کاهش دردهای آرتروز بسیار مفید است؛ همچنین شما می توانید برای کاهش درد و التهاب، مخلوط زردچوبه و زرده تخم مرغ را در محل درد مثل زانوها و قوزک دست و پا قرار دهید. این درمان سنتی برای کاهش درد ناشی از ضرب دیدگی مفاصل نیز مؤثر است.
پوست و مو
با توجه به خواص ضد التهابی و ضد باکتری می توان از زردچوبه برای درمان جوش و آکنه استفاده کرد. به گفته محققان زردچوبه می تواند آنزیمهای التهابی مرتبط با پسوریازیس را مختل کند. طبق مطالعات دانشمندان ژاپنی زردچوبه از ایجاد چروک دور چشم و چروک پوست صورت جلوگیری می کند و باعث جوان سازی پوست صورت می شود، همچنین با توجه به خواص آبرسانی زردچوبه می توان از آن برای درمان ترک کف پا به همراه روغن کرچک و نارگیل استفاده شود. برای از بین بردن سیاهی دور چشم می توان از زردچوبه استفاده کرد و با توجه به کورکومین موجود در زردچوبه از ریزش مو جلوگیری می کند و با ترکیب روغن زیتون می تواند شوره سر را از بین ببرد.
از بین بردن جای جوش
زردچوبه برای پوست به دلیل کاهش التهابی که ایجاد میکند و افزایش کلاژن، میتواند به درمان آکنه و از بین بردن جای جوش کمک کند. خاصیت ضدالتهابی زردچوبه میتواند منافذ شما را هدف قرار داده و پوست را آرام کند. زردچوبه همچنین برای کاهش جای زخم شناخته شده است. از طرفی استفاده از این ترکیب در ماسکهای خانگی میتواند بهصورت شما در پاکسازی پوست و افزایش کیفیت پوست کمک نماید.
درد قاعدگی
به گفته یکی از مطالعات ایرانی، کورکومین موجود در زردچوبه به منظور کاهش شدت علائم قاعدگی تاثیرگذار است و این خاصیت را می توان به اثرات ضد التهابی زردچوبه نسبت داد.
طبق گزارش کالج دولتی اورگرین، از زرد چوبه برای درمان دردهای قاعدگی می توان استفاده کرد. همانطور که توسط طب سنتی چینی و هندی مورد استفاده قرار می گرفت.
هنوز هیچ دیدگاهی درج نشده است. شما اولین باشید!