خواص پونه -هفت ویک

پونه کوهی گیاهی از خانواده نعناع است. مرغوبترین نوع پونه وحشی را میتوان در اطراف و کنار چشمهها پیدا کرد. نام علمی پونه کوهی Origanum Vulgare (اوریگانوم ولگار) است. مرزنجوش یا آویشن کوهی اسامی دیگر پونه کوهی هستند. پونه کوهی برگهایی به شکل بیضی کوچک و گلهایی به رنگ سفید و یا صورتی دارند. خواص پونه کوهی برای درمان بیماریها فراوان است. از مهمترین خواص پونه کوهی خاصیت ضد عفونی کنندگی این گیاه دارویی است.
گیاه معطر پونه (پودنه، پونگ، پودینَک، پشه گیاهی، فودنج یا پِدِنه و یا مرزنگوش یا اورگانو ا) و خوش بو ، با نام انگلیسی Pennyroyal و نام علمی Mentha pulegium گیاهی علفی، گلدار و از خانواده نعناعیان است. گیاه پونه بومی اروپا، شمال آفریقا و خاورمیانه است. این گیاه دارویی در نقاط مختلف دنیا دارای ارقام و گونههای متعددی است. گیاه پونه دارای ظاهری شبیه به گیاه نعناع؛ اما با برگهای روشنتر و کشیدهتر، بویی قوی و تند و بوتهای مقاومتر از نعناع است. این گیاه به صورت انتشارِ ساقههای زیرزمینیِ رونده (ریزوم) تکثیر و ازدیاد میشود. گلهای معطر پونه بنفش یا سفید و به صورت خوشهای در طول محور ساقه انتهایی رشد میکنند.
نعناع چیست؟
نعناع یکی از مهمترین سبزیهای خوراکی و سردسته تیره نعناعیان به شمار میآید. این گیاه به دلیل خواص دارویی مهمی که دارد، از قدیم مورد استفاده قرار گرفته است. از جمله خواص نعناع میتوان به این موارد اشاره کرد:
- از نعناع، اسانسی به نام مانتول استخراج میشود که اثر خوشبوکنندگی دارد و در شیرینیها، آبنباتها و برخی داروها به کار میرود.
- از مانتول برای معالجه التهاب گلو و دهان و مخاط بینی استفاده میشود.
- نعناع را به سه شکل دم کرده، خشک شده و سرخ شده مصرف میکنند. دم کرده نعناع نفخ معده و روده را از بین میبرد.
- خشک شده این گیاه برای خوشبو کردن دوغ و ماست و در برخی از غذاها استفاده میشود.
- سرخ شده نعناع را برای خوشبو کردن برخی آشها از جمله آش رشته و آش خیار استفاده میکنند.
روش تشخیص پونه از نعناع
پونه و نعناع را از طریق بوییدن میتوان از هم تشخیص داد. پونه پس از مدت کمی که در دهان قرار میگیرد، اثری خنک بر جای میگذارد اما طعم نعناع گرم و تلخ است.
تفاوت پونه و نعناع
پونه و نعناع در شکل ظاهری و خواص دارای تفاوتهایی هستند.
تفاوت در شکل ظاهری
پونه و نعناع در شکل ظاهری با هم متفاوتاند. پونه برگهایی به رنگ سبز تیره دارد و پر از کرک است اما نعناع کرکهای بسیار کمی دارد.
تفاوت در خواص
پونه و نعناع علیرغم شباهتهایی که با هم دارند (درمان نفخ شکم و مشکلات معده)، دارای تفاوتهایی نیز هستند. از مهمترین این تفاوتها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نعناع دارای خواص ضدالتهابی است و به افراد مبتلا به آسم و التهابات تنفسی توصیه میشود.
- پونه به نسبت نعناع دارای مواد مغذی بیشتری بوده و منبعی غنی از ویتامینها و مواد معدنی است.
- پونه منبعی غنی از ویتامینهای E و K، اسیدهای چرب امگا ۳ و ۶، آهن، کلسیم، منگنز و منیزیم است.
- افرادی که فشارخون دارند بهتر است پونه را به نعناع ترجیح دهند زیرا سدیم کمتری نسبت به نعناع دارد، پتاسیم موجود در آن ۳ربرابر نعناع، کلسیم موجود در آن ۸ برابر نعناع و منیزیم آن ۴ برابر نعناع است.
- تاریخچه پونه
- خواصر پونه
ریه
پونه کوهی با داشتن ویتامینها و مواد مغذی موجود در پونه کوهی برای سیستم ایمنی بدن ضروری و مفید است. به تقویت عملکرد سبستم ایمنی بدن کمک میکند. این گیاه دارویی حاوی کارواکرل و رزمارینیک اسید است که این ترکیب به عنوان یک کاهش دهنده هیستامین و ضد احتقان طبیعی عمل میکند. پونه کوهی که برای سلام ریه و ضد عفونی کردن آن مفید و موثر است، بر تنفس راحت از طریق بینی تاثیری مستقیم دارد. پ نه کوهی میتواند جایگزین بسیار خوبی برای آتتی بیوتیکها باشد. به جای استفاده از داروهای شیمیایی برای ضدعفونی کردن ریه میتوان از دم کرده پونه استفاده کرد. برای تهیه دمنوش پونه یک قاشق چایخوری از پون را با یک لیوان آب جوش ترکیب کرده و اجازه دهید به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه دم بکشد، پس از اینکه دم کشید آن را از صافی رد کنید. برای بهتر شدن طعم این دمنوش پونه کوهی میتوانید کمی عسل هم به آن اضافه کرده و سپس آن را بنوشید. برای اینکه از خاصیت ضدعفونی کنندگی پونه کوهی برای ریه برخوردار شوید باید روزی سه فنجان از این دم کرده مصرف کنید.
سرماخوردگی و آنفولانزا
آنتی اکسیدان
پونه کوهی سرشار از آنتی اکسیدان است که ترکیباتی هستند که به مقابله با آسیب رادیکال های آزاد مضر در بدن کمک می کنند. تجمع رادیکال های آزاد به بیماری های مزمن مانند سرطان و بیماری های قلبی مرتبط است. چندین مطالعه در لوله آزمایش نشان داده است که روغن پونه کوهی و پونه کوهی سرشار از آنتی اکسیدان است.
اسانس پونه کوهی به ویژه سرشار از کارواکرول و تیمول است ، دو آنتی اکسیدان که می تواند به جلوگیری از آسیب سلول های ناشی از رادیکال های آزاد کمک کند. در ترکیب با سایر غذاهای با آنتی اکسیدان بالا مانند میوه ها و سبزیجات ، پونه کوهی می تواند دوز خوبی از آنتی اکسیدان ها ارائه دهد که ممکن است به بهبود سلامت شما کمک کند.
دیابت
از دیگر خواصی که این گیاه دارد، کاهش ابتلا به دیابت نوع دوم است. این گیاه با کاهش میزان قند خون و کنترل مقدار ترشح انسولین به جلوگیری از ابتلای افراد به دیابت نوع دوم کمک میکند.
گوارش و درد معده
با رجوع به نسل های گذشته، در می یابیم که از پونه برای بهبود سلامت عمومی دستگاه گوارش و برای درمان چندین اختلال شایع در گوارش استفاده شده است. برای کمک به معالجه نفخ، گاز یا درد معده می توانید مقدار کمی چای پونه بنوشید. این گیاه همچنین دارای خواص ضد اسپاسم است که می تواند به تسکین درد معده یا گرفتگی معده کمک کند. بسیاری از طرفداران معتقدند که این گیاه را می توان برای بهبود عملکرد کبد و تولید صفرا برای کمک به هضم غذا، در حد اعتدال مصرف نمود.
کاهش تب
پونه باعث می شود تا تعریق بدن زیاد شود و همین امر کافی است تا میزان تب بدن شما کاهش پیدا کند.
انتی باکتریال
ترکیبات اصلی این گیاه ارزشمند کارواکرول و تیمول است. این مواد میتوانند خواص ضد میکروبی بسیار خوبی داشته باشند. در یک مطالعه آزمایشگاهی در سال 2019، مشخص شد کارواکرول و تیمول از رشد سویههای مختلف باکتری استافیلوکوس اورئوس (S. aureus) در گوشت و محصولات لبنی جلوگیری میکند که نشان میدهد میتواند به کنترل رشد باکتری در غذاهای دیگر نیز کمک کند. روغن پونه کوهی نیز تاکنون فعالیت ضد باکتریایی قابلتوجهی در برابر 11 میکروب از خود نشان داده است.
اکنه یا جوش
گیاه پونه با خاصیت ضد باکتری بالا یک نوع آنتیبیوتیک طبیعی در مقابل باکتریهای بیماریزاست. شست و شوی نامنظم صورت، چربی پوست و ماندگاری برخی از لوازم آرایش روی پوست موجب تجمع باکتری و ایجاد جوش میشود. با استفاده از ماسک پونه میتوان از بروز جوشهای چرکی جلوگیری کرد. برای این منظور از عرق خالص گیاه پونه بر روی پوست صورت استفاده کنید. یک دستمال کاغذی صاف را با عرق پونه آغشته کنید و مانند ماسک روی پوست صورت خود بگذارید. پونه ممکن است برای برخی از افراد ایجاد حساسیت کند. قبل از استفاده از ماسک عرق پونه مقداری از آن را روی بازو یا مچ دست بکشید. در صورت قرمز نشدن یا نداشتن خارش میتوان از آن روی پوست صورت استفاده کرد.
ضد سرطان
پونه کوهی سرشار از آنتی اکسیدان است. این ترکیبات نه تنها می توانند آسیب رادیکال های آزاد را خنثی کنند ، بلکه ممکن است در پیشگیری از سرطان نیز کمک کنند.
برخی از مطالعات آزمایشگاهی نشان داده است که پونه کوهی و اجزای آن ممکن است به از بین بردن سلولهای سرطانی کمک کند.
درد عضلات و مفاصل
روغن پونه از کیفیت گرم و بی حس کننده برخوردار است و در ماساژ برای کمک به درمان درد عضلات و مفاصل استفاده می شود. همچنین، به دلیل ویژگی های قابض، پونه درمان خوبی برای رو ماتیسم و آرتریت می باشد زیرا می تواند، به ریشه کن کردن اسید اوریک از سیستم گردش مواد در پا کمک کند
پریودی
پونه به عنوان یک گیاه دارویی مورد استفاده قرار می گیرد. پونه به عنوان یک گیاه قاعده آور می باشد و باعث انقباضات در رحم می شود و به جریان قاعدگی کمک می کند.
ضد التهابی
روغنها و ترکیبات پونه کوهی مانند تیمول و رزمارینیک اسید دارای خواص ضدالتهابی هستند. در نتایج تحقیقات و مطالعات حیوانی، عصاره این گیاه التهاب را کاهش داده است. افزایش التهاب در بدن میتواند منجر به ایجاد بیماریهای زیر شود:
- آرتریت خودایمنی
- آسم آلرژیک
- روماتیسم مفصلی
مصرف منظم پونه میتواند تا حدی از ایجاد این بیماریها جلوگیری کند. برای رسیدن به این هدف میتوانید گیاهان دیگر مانند رزماری را نیز در رژیم غذایی خود قرار دهید.
هنوز هیچ دیدگاهی درج نشده است. شما اولین باشید!