هفت‌ویک | فروشگاه اینترنتی آنلاین

معرفی انواع لباس عروس جدید بیشتر بدانید

خواص عناب -هفت ویک

۱۴۰۱/۶/۴ سپیده ایمانپور

 

عناب   (نام علمی : Ziziphus jujuba) درختچه‌ ای می باشد متوسط و کوچک با برگ هایی سبز مایل به زرد  از تیرهٔ  سنجدیان  که ارتفاع آن تا ۱۰ متر خم ممکن است  برسد.

عناب بومی مناطق گرم سیر و خشک بوده و  برگ های کوچک سبزرنگ، بدون کرک و تخم‌مرغی شکل آن در زمستان می‌ریزد. میوهٔ عناب که دارای خواص دارویی بسیار زیادی می‌باشد در ابتدا سبز و گرد بوده و پس از رسیدن به  رنگ های قرمز و زیتونی شکل درآمده و چروک می‌خورد. نام این گیاه به اشتباه عَنّاب گفته می شود، در صورتی که عَنّاب در عربی به معنای  انگور  فروش است.

عُنّاب را «خرمای قرمز» و «خرمای چینی» نیز می‌نامند  خراسان جنوبی قطب تولید عُنّاب کشورمان  می‌باشد.


با توجه به کشت گستردهٔ عُنّاب، رویشگاه اصلی این درخت به درستی مشخص نیست ولی چنین تصور می‌شود که خاستگاه طبیعی آن باید در کشور های اسیای جنوبی  مابین لبنان ،جنوب غرب افغانستان، شمال هندوستان و شبه جزیره کره جنوبی و جنوب و مرکز چین  بوده باشد.

 

ایران دارای رتبه دوم جهانی از نظر سطح زیر کشت و تولید عُنّاب است. سطح زیر کشت محصول عُنّاب در ایران حدود ۳۰۰۰ هکتار می‌باشد که از این سطح بیش از ۹۵٪ آن یعنی حدود ۲۸۵۰ هکتار آن در خراسان جنوبی واقع شده و ۴۲۰۰ تن محصول عُنّاب از آن تولید می‌گردد. قدیمی ترین و بیشترین درخت عُنّاب در ایران در روستای "شاهرخت" در شهر خراسان جنوبی  وجود دارد.بررسی سوابق تاریخی خراسان جنوبی نشان می‌دهد گذشتگان این مرز و بوم کاشت و مراقبت از درخت را یک ضرورت برای بقای خود دانسته و امروزه درختان کهنسال و پا به سن گذاشته ی  متعددی در این استان به یادگار مانده‌است که در میان آن‌ها درختان عناب با نزدیک به ۴۰۰ سال سن هم مشاهده می‌شوند.

 

 

  • درخت عناب

تاریخچه درخت عناب به کشور چین برگشته و به عنوان یک درخت بومی چینی شناخته می‌شود. درخت عناب با اندازه‌ای متوسط می‌تواند تا 12 متر رشد کرده و برگ‌هایی صاف و سبز، و پوست قهوه‌ای روشن را شامل می‌شود. این درخت مخصوص آب و هوای گرم و مرطوب بوده و میوه‌های آن در ابتدا به رنگ سبز و پس از رسیدن به قهوه‌ای تیره یا قرمز در خواهند آمد.

عناب میوه‌ای شیرین مزه بوده که در اویل بهار برداشت می‌شود. این میوه به دلیل شباهت زیاد به خرما در برخی کشورها به عنوان خرما چینی، خرما کره‌ای، خرمای قرمز یا خرمای هندی شناخته می‌شود.

 

  • تاثیرات بر روی سلامتی انسان 

عناب خواص زیادی برای سلامتی دارد و در بسیاری از کشورها گزینه‌ای پر کاربرد در طب سنتی است. این میوه از جمله میوه‌های کم کالری بوده که درصدی بالا از فیبر، ویتامین‌ها، و مواد معدنی را شامل می‌شود. ارزش غذایی هر 100 گرم از نوع نرسیده عناب به شرح زیر است:

کالری: 79

  • انرژی: 80 کیلو کالری در هر 100 گرم
  • کربوهیدرات: 20.2 گرم
  • چربی: 0.2 گرم
  • پروتئین: 1.2 گرم
  • آب: 77.8 گرم
  • فیبر: 10 گرم
  • کلیسم: 21 میلی گرم
  • آهن: 0.48 میلی گرم
  • منیزیم: 10 میلی گرم
  • منگنز: 0.084 گرم
  • پتاسیم: 250 میلی گرم
  • سدیم: 3 میلی گرم
  • روی: 0.05 میلی گرم
  • مصرف های خوراکی

در بریتانیا عناب را به صورت خشک‌ شده و یا به صورت آب‌نبات‌های طعم‌دار همراه با چای عصر میل می‌نمایند.

در کره، چین و تایوان، شربت شیرین میوه عناب را مورد استفاده قرار می‌دهند.

در برخی مناطق از عناب برای تهیه سرکه استفاده می‌شود و در آفریقا از آن کیک درست می‌کنند.

عناب کنسرو شده و چای با طعم عناب نیز در جهان استفاده می‌شود، اما در ایران، پاکستان و هندوستان، عناب را بیشتر به صورت خشک شده استفاده می‌نمایند، ولی جالب است بدانید که در بسیاری از نقاط دنیا میوه تازه آن به صورت سبز استفاده می‌شود که البته طعم بسیار خوبی هم دارد.

در شرق آسیا عناب‌های بسیار بزرگی به اندازه خرما و با رنگ‌های مختلف از جمله مشکی و قرمز به عمل می‌آید.

 

به یاد داشته باشید میوه ی تولید شده در هر کشور دارای خواص و بو و رایحه مخصوص خود می باشد 

 

Card image cap
  • خواص عناب

 

کنترل وزن

خوردن میوه و سبزیجات برای کاهش وزن ، زیاد پیشنهاد شده است. عناب را هم می‌توان در فهرست این خوراکی‌ها گنجاند. در واقع یکی از خواص عناب کمک به کنترل وزن  است. این میوه با کالری کم،‌ و میزان بالایی از پروتئین و فیبر نیازهای تغذیه‌ای شما را تأمین می‌کند و شما را سیر نگه می‌دارد. در نتیجه بین وعده‌های غذایی اصلی سراغ میان‌وعده و تنقلات نمی‌روید و می‌توانید به رژیم غذایی تان پایبند بمانید  تا به این ترتیب وزن اضافه نمی‌کنید.

فشار خون و کم خونی

به دلیل خواص عناب برای فشار خون این میوه یکی از انتخاب‌های رایج برای کنترل فشار خون بالا در طب سنتی به حساب می‌آید. خرما چینی سرشار از مواد معدنی مثل پتاسیم، فسفر، منگنز، اهن  و روی است. به لطف چنین مینرال‌هایی، جریان خون در بدن بهبود یافته و همچنین به دلیل افزایش هموگلوبین‌ خون ناشی از آهن موجود در عناب، خطر ابتلا به کم خونی نیز کاهش پیدا می‌کند. بنابراین، علاوه بر مزه شیرین و دلچسب، خواص عناب برای فشار خون و کم خونی می‌تواند دلیل دیگری برای گنجاندن این میوه در رژیم غذایی شما باشد.

 

برای دندان

عناب دندان‌ها را در برابر پوسیدگی مقاوم می‌سازد. برای درمان دندان درد سائیده عناب را در محل کرم خوردگی دندان بگذارید. همچنان می توانید روزانه یک عددعناب برای کاهش بوی دهان در اول صبح مصرف کنید . 

 

 براي پوست و مو

- به علت دارا بودن انتی‌اکسیدان‌ها، روند پیری پوست را کاهش می‌دهد

- عناب خون را تصفیه و سموم را از بدن دفع می‌کند و سبب روشنی پوست می‌شود.

- عناب برای  خشکی و خارش پوست،استفاده می شود.

- برای رفع خارش بدن جوشاندة عناب را با شكر شیرین كنید، میل شود.

- برای درمان كهير و خارش پوست 50 عدد عناب را با یك لیوان آب جوشانده صاف كرده، صبح ناشتا با سكنجبین مخلوط نموده میل شود. عناب خشك شده را با عسل مخلوط كرده در محل خارش و كهیر بمالید.

- عصاره عناب خاصیت رفع و کاهش چین و چروک و خشکی و قرمزی و رفع  افتاب سوختگی  است.

- رشد موی سر را زیاد می كند.

- استفاده از مغز این میوه در زخم‌ها و بریدگی‌ها، سبب سرعت بخشیدن به بهبود آن‌ها می‌شود.

- به علت داشتن اسیدآمینه های مهم، باعث بهبود روند زخم است.

- برای معالجه و التیام زخمهای كهنه گرد ریشه خشك شده عناب را روی آنها بپاشید.

 

 ویتامین C و ضد سرطان

به عنوان یک ماده غذایی با آنتی اکسیدان بالا و ویتامین C، مصرف عناب یک روش عالی برای افزایش مصرف مواد مغذی اصلی است. آنتی اکسیدان ها، مواد مغذی هستند که از آسیب ناشی از رادیکال های آزاد جلوگیری می کنند. مقادیر بیش از حد رادیکال های آزاد در بدن با روند تسریع پیری و همچنین نگرانی های جدی تری از قبیل سرطان و بیماری های قلبی در ارتباط است.

از آنجا که بدن ما نمی تواند به تنهایی ویتامین C تولید کند، ضروری است که اطمینان حاصل کنیم به اندازه کافی ویتامین C در رژیم های غذایی خود دریافت می کنیم. مصرف فقط کمتر از نیم فنجان عناب تازه بیش از 100 درصد، نیاز روزانه شما به ویتامین C را برآورده می کند. این یک روش کاملاً آسان و خوشمزه برای مبارزه با آسیب رادیکال های آزاد و بیماری است.

ویتامین C همچنین برای سلامت پوست و مو مهم است، در حالی که به بهبود سریع زخم ها و آسیب های بدن کمک می کند 

میوه عناب همچنین سرشار از ویتامین C است که تصور می شود دارای خواص ضد سرطانی قدرتمند است.

 

کاهش اضطراب

این روزها که به دلیل سبک زندگی افراد، عوامل استرس زا در زندگی بسیار زیاد شده است، بسیاری از افراد به دنبال دارویی برای کم کردن میزان اضطراب و استرس خود هستند. استفاده از میوه‌ها و گیاهان دارویی در این موارد می‌تواند کمک کند. عناب یکی از این میوه‌هاست. از جمله خواص عناب خشک افزایش آرامش در بدن و کاهش استرس است. این کم شدن استرس و ایجاد آرامش، باعث می‌شود که افراد مبتلا به بی‌خوابی درمان شده و یک خواب آرام و عمیق را نیز تجربه کنند.

 

  • این میوه مثل داروهای کاهنده عمل می کند.
  • مصرف به اندازه ی آن، خواصی مشابه مسکن خواهد داشت.
  • هورمون ها را تنظیم می کند و آرامش به ارمغان می آورد.
  • مصرف دمنوش، میوه و یا عصاره ی آن، بسیار مفید است.

 

 

قلب 

 

کسانی که به بیماری های مزمن قلب مبتلا هستند، یا اینکه زمینه ابتلا به چنین بیماری هایی را دارند، یا اصلا می خواهند از ابتلا به هر گونه بیماری قلبی جلوگیری کنند، می توانند روزانه از دمنوش، میوه (ترجیحا تازه) یا از عصاره این میوه استفاده نمایند. خاصیت عناب؛ به لطف مقادیر بالای پتاسیم و سدیم در آن، برای رفع و پیشگیری از بیماری های قلبی و تضمین سلامتی قلب، بسیار مفید است.

جالب است بدانید که:

  • استفاده مدام از این میوه، فشار خون را کاهش می دهد.
  • استفاده از آن، تجمع چربی در سرخرگ ها را کمتر می کند.
  • با مقدار بالای فیبری که دارد، احتمال ابتلا به بیماری های قلب-عروقی را نیز پایین می آورد.
  • علاوه بر موارد بالا، مصرف این میوه برای تصفیه ی خون نیز بسیار مفید است.
  • از دیگر خواص عناب، می تواند به سم زدایی آن نیز اشاره کرد.

پاکسازی و سم زدایی از خون

عناب می تواند برای تصفیه خون و دفع سموم از خون بسیار مفید عمل کند. ساپونین ها و آلکالوئیدهای موجود در عناب می توانند به پاکسازی خون و دفع سم های موجود در بدن کمک شایانی کنند. عناب با تصفیه و پاکسازی خون می تواند باعث پیگشیری از خیلی بیماری ها در بدن شود.

افزایش غظلت خون 

مصرف عناب باعث می شود که مقدار ویتامین K در بدن به طور محسوسی افزایش یابد و زیاد شدن این ویتامین می تواند باعث افزایش غلظت خون و مشکلاتی مثل خواب آلودگی و بی حالی شود. در نتیجه افرادی که دارای غلظت خون بالا هستند بهتر است از مصرف بیش از اندازه عناب خودداری کنند.

 
 
کاهش غرایز جنسی

زیاده روی در هیچ ماده غذایی عقلانی نیست و عناب هم از این قاعده مستثنا نیست. عناب هر چقدر هم مواد فواید داشته باشد ، زیاده روی در مصرف آن باعث زیان هایی به بدن می شود. یکی از این زیان ها باعث اختلال جنسی می شود.

طبق نظریه کارشناسان زیاده روی در مصرف عناب می تواند باعث کاهش غرایز جنسی در فرد مصرف کننده شود. اگر می خواهید بدانید مصرف متعادل عناب به چه اندازه است حتما با پزشک یا مشاوره تغذیه تماس بگیرید

 

 

برای دیدن خواص دیگر عناب کلیک کنید 

 

هنوز هیچ دیدگاهی درج نشده است. شما اولین باشید!