بوی بد بدن -هفت ویک57236
اگر شما هم از افرادی باشید که معمولا در فصل گرما آب زیادی از طریق عرق کردن از دست میدهید، احتمالا با مشکل بوی بدی که از آن متصاعد میشود مواجه شدهاید.
عرق کردن یا همان ترشح مایعات توسط غدد عرق (متشکل از غدد اکرین و غدد آپوکرین) بر روی سطح پوست، یک راه حل طبیعی بدن برای تنظیم دما است. در واقع وقتی درجه حرارت بدن بهدلیل فعالیت بدنی، داشتن استرس یا اضطراب بیشازحد یا قرار گرفتن در محیطی گرم افزایش مییابد، تبخیر عرق تولید شده از سطح پوست به خنک شدن بدن کمک میکند. تغییرات غیرمعمول مانند تعریق بیشازحد (هایپرهیدروز) یا تعریق کم یا عدم تعریق (آنیدروز) جای نگرانی دارد. تغییر بوی بدن بهدلیل بوی بد عرق نیز ممکن است نشاندهنده یک مشکل سلامتی باشد
بوی عرق
عرق بدن به خودی خود بویی نمیدهد اما وقتی باکتریهای روی پوست اسیدهای موجود در عرق تولید شده توسط غدد آپوکرین (که در زیر بغل، سینهها و ناحیه تناسلی-مقعدی واقع شدهاند) را تجزیه میکنند، در اثر باقی ماندن مواد زائد باکتریها بوی بد عرق متصاعد میشود.
غدد های عرق ساز
غدد اکرین
غدد اکرین در سرتاسر پوست شما وجود دارند و در لایه زیرین پوست یعنی درم (dermis) قرار دارند. این غدد، عرق را مستقیماً از طریق مجراهایی به سطح پوست میفرستند که با تبخیر عرق، پوست خنک شده و دمای بدن تنظیم میشود.
عرق تولیدشده توسط غدد اکرین حاوی نمک زیادی است بنابراین تجزیه آن برای باکتریها سخت بوده در نتیجه بوی کمتری تولید میکنند.
غدد آپوکرین
غدد آپوکرین در برخی از نقاط بدن از جمله زیربغل، کشاله ران واند امهای جنسی وجود دارند و عملکرد متفاوتی نسبت به غدد اکرین دارند. این غدد ترشحات خود را به جای اینکه به سطح پوست برسانند درون فولیکولهای مو میریزند و با افزایش درجه حرارت بدن ترشحات خود را آزاد میکنند.
این ترشحات سرشار از پروتئین هستند و باکتریها که علاقه زیادی به این پروتئینها دارند آنها را تجزیه کرده و به همراه آن بوی بدی را نیز تولید میکنند. بنابراین این غدد آپوکرین هستند که زمینه ایجاد این بوی نامطلوب را فراهم میکنند. این غدد از بدو تولد در بدن وجود دارند اما با آغاز دوران بلوغ فعال میشوند. به همین دلیل است که افراد تا قبل از بلوغ با مشکل بوی بدن مواجه نمیشوند.
علاوه بر غدد آپوکرین و باکتریها، بوی بدن میتواند تحت شرایط زیر بدتر شود:
- هوای گرم
- در حین ورزش و پس از آن
- تغییرات هورمونی بدن (مثلاً در دوران بلوغ و دوران قاعدگی)
- چاقی و اضافه وزن
- مصرف غذاهای تند و پرادویه
- مصرف زیاد قهوه و الکل
- برخی بیماریها مثل دیابت، تیروئید پرکار یا بیماریهای کلیوی و کبدی
- استرس
- ژنتیک
- مصرف بعضی داروها مثل داروهای ضدافسردگی
- تعریق بیش از حد
تغییر بوی بد در کدام ناحیه ها است ؟
تغییر ناگهانی بوی بدن معمولاً در نواحی خاصی از بدن اتفاق می افتد. این نواحی به شرح زیر هستند:
- دستگاه تناسلی
- زیر بغل
- پا
- دهان و گلو
- ناف
همچنین، گاهی مدفوع، ادرار و گوش نیز بوی بدی می گیرد. این بو می تواند تند، بوی ماهی، ترش، تلخ و یا حتی شیرین باشد. اگر تغییر بوی بدن به دلیل عفونت باشد، معمولا موارد زیر نیز رخ می دهند:
- سرخی
- بثورات پوستی
- خارش
- ترشحاتی که به رنگ زرد و یا سبز هستند
بوی بد نشانه چیست ؟
محیط، غذاهایی که می خورید، داروهایی که می خورید، تغییرات هورمونی و ابتلا به بیماریهای زمینه ای می توانند باعث بوی بد بدن شوند. همچنین، تغییر در بوی بدن می تواند بخشی از رشد طبیعی افراد باشد.
علت بوی بد عرق در نوجوانان
مطالعات نشان داده اند کسانی در سن بلوغ هستند معمولا بوی بدی می گیرند و یا زمانی که عرق می کنند این عرق بوی تندی دارد. دلیل اصلی آن فعال شدن هورمون های جنسی در بدن است که می تواند بر بوی بد بدن اثر بگذارد.
رژیم غذایی
غذاهایی که می خورید گاهی اوقات باعث تغییر ناگهانی و موقتی بوی بدن می شوند. به عنوان مثال، بسیاری از مردم بعد از خوردن مارچوبه بوی ناگهانی و شدیدی را در ادرار خود احساس می کنند. اما این بو پس از مدتی از بین می روند. برخی از غذا ها می توانند باعث تولید گاز زیادی در بدن شوند و منجر به آروغ زدن و یا نفخ شوند. این غذاها معمولا بر بوی بدن اثر می گذارند و سبب می شوند به طور موقت بوی بدی بگیرید. برخی از غذاهایی که باعث ایجاد گازهای بد بو می شوند به شرح زیرند:
- کلم بروکلی
- گل کلم
- کلم
- مارچوبه
رژیم غذایی می تواند بر بوی بد بدن تأثیر بگذارد. برخی تحقیقات نشان داده است که مردانی که رژیم غذایی سالم و سرشار از میوه ها و سبزیجات دارند در زمان عرق بوی کمتری نسبت به مردانی دارند که از چربی ها و پروتئین های زیاد استفاده می کنند. همچنین، باید بدانید برخی از تحقیقات نشان می دهند که مصرف زیاد کربوهیدرات باعث بوی بدن بدن می شود. تحقیقات دیگر نیز نشان می دهند که مصرف زیاد گوشت می تواند باعث بوی بدن شود. همچنین، سیر و یا پیاز می توانند بر بوی دهان اثر بگذارند و بوی ناخوشایندی را ایجاد کنند.
استرس و اضطراب
اگر تا به حال استرس گرفته باشید، متوجه شده اید که استرس و اضطراب می تواند منجر به عرق زیاد شود و همین امر می تواند سبب شود پس از استرس بوی بد بدن را تجربه کنید. همچنین، اگر شما مبتلا به اختلال هایپرهیدروز هستید، بیش از حد و غیرقابل کنترل عرق می کنید و این موضوع می تواند باعث بوی بد بدن شود. این بیماری می تواند به صورت ژنتیکی و یا مصرف برخی از داروها به وجود بیاید.
تحقیقاتی که در سال 2016 انجام شدند نشان می دادند که بیماری هایپرهیدروز و استرس ارتباط زیادی دارند. بسیاری از افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند استرس زیادی را تجربه می کنند و تعرق زیاد می تواند بر عزت نفس و اعتماد به نفس آنها اثر بگذارد. کسانی که به اضطراب اجتماعی دچار هستند، اغلب دچار هایپرهیدروز می شوند.

ورزش نیز علت بوی بد بدن می باشد.
ورزش میزان عرق افراد را افزایش می دهد و بنابراین اسیدهای آمینه بیشتر متابولیزه می شوند، در نتیجه بو افزایش می یابد. علاوه بر این، تعریق محیط مناسبی را برای رشد باکتری ها بر روی پوست بدن مهیا می کند.
یکی دیگر از علت بوی بد بدن بهداشت نامناسب است.
بهداشت شخصی نادرست باعث تجمع عرق و باکتری های ایجاد کننده بو در پوست می شود.
آرایش ژنتیکی
سندرم بوی ماهی، تری متیل آمینوریا (TMAU)، یک بیماری وراثتی است که باعث بوی بد ماهی می شود. پیشنهاد می شود بیماران TMAU از مصرف غذاهای دریایی پرهیز کنند.
تغییرات هورمونی
هورمون های مرتبط با دوران بلوغ، غدد عرق را تحریک می کنند تا عرق بیشتری تولید شود.
سندرم مرجع بویایی
سندرم مرجع بویایی (ORS) یک بیماری نادر و شدید است که در آن بیمار یک باور غیر منطقی دارد یا می ترسد که بدن وی بوی زننده و بدی را منتشر کند.
علائم بوی بد بدن
- تب
- اضطراب
- تعریق در پا
- کاهش وزن
- عرق شبانه
- ضربان قلب سریع
- از دست دادن اشتها
- دست های سرد و محکم
- تعریق شدید و غیرقابل توضیح
هنوز هیچ دیدگاهی درج نشده است. شما اولین باشید!