بابونه -هفت ویک62574
این گیاه خواص درمانی بسیار زیادی دارد و از دیرباز در موارد متعددی از بیماریها، از فرآوردههای مختلف آن به صورت خوراکی و موضعی برای درمان یا تسکین دردها استفاده کردهاند
- ظاهر
بابونه گیاهى معطر است که به ارتفاع حدود ۳۰ سانتىمتر و گاهی تا ۶۰ سانتیمتر رشد میکند. برگهای بابونه کوچک و دارای بریدگیهای باریک و نامنظم و پوشیده از کرک است. گل بابونه در یک سطح و در انتهای ساقه و در تابستان رشد می کند. گلبرگ های گل بابونه به رنگ سفید در اطراف و گل های زرد در قسمت وسط قرار دارند. نوعی از بابونه وجود دارد به نام بابونه گاوی یا بابونه اروپایی که یکی از گیاهان دارویی است که در درمان میگرن و بعضی بیماریهای التهابی مورد استفاده قرار می گیرد
بیشتر ما بابونه را با گلبرگهای سفید و مرکز زرد رنگ آن میشناسیم که عطر بینظیری دارد و معمولا به صورت خودرو در مناطق مختلف رشد میکند.
- بابونه المانی یا رومی ؟
واقعیت این است که بابونه آلمانی و رومی هم از نظر خواص و هم از نظر ظاهر بسیار شبیه به هم هستند. اما به طور خلاصه بابونه رومی که به آن بابونه شیرازی هم گفته میشود دارای قسمت زرد تخت یا کروی است و معمولا در مناطق جنوبی کشور رشد و پرورش پیدا میکند.
از طرف دیگر بابونه آلمانی که به آن بابونه گاوی نیز گفته میشود دارای قسمت زرد رنگ مخروطی شکل و توخالی است و معمولا به صورت خودرو در قسمتهای مختلف ایران به ویژه کهکیلویه و بویر احمد، اصفهان و همچنین استانهای شمالی رشد میکند.
- خواص بابونه
قاعدگی
دلدرد دوران قاعدگی عارضهای درناک و آزاردهنده است که بسیاری از زنان آن را تجربه میکنند. مصرف منظم دمنوش بابونه در درمان دلدرد قاعدگی اثرگذار است، چون خواص ضدالتهابی و ضدانقباض دارد. اگر در دوران پریود خود دلدرد را تجربه کردید، یک فنجان دمنوش بابونه بنوشید تا حالتان بهتر شود. ترکیبات موجود در این نوع نوشیدنی در درمان مشکلات مربوط به معده و روده اثرگذار هستند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۰ به این نتیجه رسید زنانی که بهطور مرتب به مدت یک ماه چای بابونه مصرف کردند، کاهش دلدرد قاعدگی را تجربه کردند. برای درمان دلدرد قاعدگی یک بار صبح و یک بار شب چای بابونه بنوشید.
اکنه
چایی بابونه در خود دارای فنول و آنتی اکسیدان های متفاوتی است، این مواد نقش به سزایی برای از بین بردن باکتریهای ایجاد کننده جوش و آکنه ایفا میکنند، این دو ماده به خصوص فنول را یک مبارز با عفونت و باکتری میشناسند.
اسکرابهای صورت بدون شک باید دارای خاصیت ضدعفونی کنندگی بالایی باشند؛ چرا که با برداشتن لایهی سطحی پوست، باز این امکان وجود دارد باکتری و مواد خارجی مضر به لایههای زیرین پوست نفوذ کنند؛ در نتیجهی این اتفاق باعث خواهد شد پوست دچار بیماریهای مختلف شود.
چای بابونه یکی از بهترین ضد عفونی کنندهها هنگام اسکراب پوست صورت و بدن به حساب میآید؛ از آنجا که در خود دارای آنتیاکسیدانهای قوی میباشد. تنها لازم است در آن مقداری شکر قهوهای یا پودر شیر خشک اضافه کرده و پوست را با آن به آهستگی اسکراب کنید. بعد از استفاده از این ماسک مشاهده خواهید کرد به طرز شگفت انگیزی پوست روشن شده است.
این ماسک به سلولهای مرده پوست میچسبد و با نفوذ به لایههای زیر پوست باعث خواهد شد، سلولهای مرده دچار ریزش شوند و سلولهای تازه نفس و زنده جایگزین آن شوند.
پوست و مو
بابونه به دلیل لعاب خاصی که دارد باعث نرم و براق شدن موها می شود.
از جمله خواص بابونه برای پوست میتوان به:
- افزایش لطافت پوست
- درمان اگزمای مزمن
- درمان خارش در افراد مسن
- و افزایش تعریق
اشاره کرد.
گفته میشود که اسانس این گیاه مخلوط با روغن بادام برای رفع ناراحتیهای پوستی نظیر اگزما، کهیر و خارش مفید است. شستشوی موها با چای بابونه میتواند در روشنتر و شفافتر شدن آنها موثر باشد. بخور گل بابونه جهت بهبود آکنه و جوشهای صورت توصیه شده است. همچنین استفاده از بخور دمکرده بابونه روی صورت، باعث شادابی و تجدید حیات سلولهای پوست میشود.
خواب
بابونه خواص منحصربهفردی دارد، ازجمله میتواند کیفیت خواب را بهبود ببخشد. این گیاه حاوی آپیژنین است، آنتیاکسیدانی که به گیرندههای خاصی در مغز میچسبد و موجب خوابآلودگی میشود، بهاینترتیب بی خوابی ها و ا اختلالات موجود در خواب را کاهش داده
گوارش
از مهم ترین خواص بابونه تقویت معده، درمان زخم معده و ورم معده است. از این گیاه در طب سنتی برای رفع ورم روده و همچنین رفع کرم معده و روده استفاده میکنند. یک فرآورده ضد نفخ است. مصرف دمکرده این گیاه به شکل ناشتا تقویت کننده معده و بادشکن است. یک داروی اشتهاآور محسوب میشود و از قدیم در رفع بیاشتهایی کاربرد داشته است. اسانس این گیاه به دلیل اثر قیآور، در مسمومیتهای غذایی برای بیماران کاربرد داشته است.
معده
بابونه خواص درمانی بسیار زیادی دارد که یکی از آنها خواص بابونه برای معده است. درمان گاستریت (التهاب معده) و زخم معده از خواص بابونه برای معده است. بابونه دارای خواص ضدالتهابی و ضداسپاسم قوی است و از همین طریق در درمان زخم معده موثر است.
خوردن چای غلیظ بابونه میتواند به درمان زخم معده و ورم معده کمک کند. ۴ قاشق چایخوری بابونه را با یک لیوان آبجوش به مدت ۱۰ دقیقه دم کنید و قبل از صبحانه بنوشید و سپس در رختخواب به پشت دراز بکشید؛ بعد از ۱۵ دقیقه میتوانید صبحانه خود را میل کنید.
خوردن چای غلیظ بابونه را به مدت دو هفته و بهصورت منظم ادامه دهید تا تاثیر آن را در درمان زخم و ورم معده خود ببینید.
هضم غذا
دمنوش بابونه از دیرباز برای مشکلات گوارشی نیز تجویز میشده است. به طور کلی بابونه به عنوان یک ماده ضد اسپاسم شناخته میشود. به این معنی که به کاهش اسپاسم در بدن از جمله معده و رودهها کمک میکند، که نتیجه آن کارکرد بهتر سیستم گوارش است.
بابونه همچنین حاوی ترکیبات تلخی به نام سسکوئی ترپن است که لوزالمعده را تحریک میکند تا آنزیمهای گوارشی مورد نیاز برای تجزیه غذا را تولید کند.
از آنجایی که بخش زیادی از مشکلات گوارشی مربوط به استرس است ماننده معده عصبی، بابونه همچنین به خاطر اثر آرامشبخش خود، میتواند برای این نوع از مشکلات گوارشی نیز مفید باشد.
التهاب
التهاب واکنش طبیعی بدن به زخم یا عفونت است. هرچند التهاب مزمن برای بدن خوب نیست و ممکن است منجر به طیف گستردهای از بیماریها از جمله آرتریت، بواسیر، اختلالات خودایمنی، درد در ناحیهی معده و در بعضی موارد افسردگی شود. گل بابونه حاوی روغنهای فرار و ترکیبات شیمیایی است که خواص ضدالتهابی دارند. همچنین میتوانید از دمنوش بابونه بهعنوان شویندهی دهان یا برای غرغره کردن استفاده کنید. این کار به کاهش هرگونه التهاب موجود در غشای مخاطی گلو یا دهان کمک میکند.
استرس
دمنوش تهیه شده از بابونه مصری یک نوشیدنی عالی برای آرامش و کاهش استرس به حساب میآید. دمنوش بابونه به دلیل طبیعت گرم خود میتواند به کاهش استرس و اضطراب کمک کند، برای به دست آوردن بهترین نتیجه درمانی از این گیاه، یک یا دو فنجان دمنوش بابونه را روزانه و به هنگامی که احساس استرس دارید، بنوشید.
محققان تاکید دارند دمنوش بابونه باعث افزایش سروتونین و ملاتونین در بدن میشود که هردوی آنها، دو هورمونی هستند که برای کاهش استرس به کار میروند. با افزایش این هورمونها میتوانید راحتتر استراحت کنید و بگذارید استرس روز از بین برود.
بابونه میتواند سبب کاهش (تنش همراه با میگرن و سردرد) شود، همچنین ترکیبات شیمیایی و آنتیاکسیدانهای موجود در دمنوش بابونه باعث باز شدن رگهای خونی و کاهش التهاب میشود، کاهش التهاب نیز خود میتواند به تسکین دردهایی مانند اسپاسم عضلات و گرفتگیهای قاعدگی کمک کند.
سرطان و پیشگیری از ان
آنتیاکسیدانهای موجود در چای بابونه خطر ابتلا به برخی از انواع مختلفی از سرطان را کاهش میدهد. بابونه حاوی آنتیاکسیدان آپیگنین است.
پژوهشگران در مطالعات آزمایشگاهی مشاهده کردند آپیژنین با سلولهای سرطانی، بهخصوص در سرطان سینه دستگاه گوارش، سرطان پروستات و سرطان رحم مبارزه میکند. علاوهبراین، بعد از انجام آزمایشی روی ۵۳۷ نفر، مشاهده شد کسانی که هفتهای ۲ تا ۶ مرتبه چای بابونه نوشیدند بسیار کمتر از سایرین در معرض ابتلا به سرطان تیروئید قرار گرفتند.
این یافتهها امیدوارکننده است اما برای اطمینان از نقش چای بابونه روی پیشگیری از سرطان به تحقیقات دقیقتر و بیشتر روی انسان نیاز داریم.
درد
از گذشته های دور در هنگام دندان درآوردن بچهها برای تسکین درد، به آنها چای بابونه میدادند. گفته میشود که بخور مخلوط بابونه و سرکه برای درمان چشمدرد، بسیار مفید است. برای تسکین دردهای عضلانی نیز استفاده از چای بابونه توصیه شده است. خاصیت تببر و تسکین دهنده درد دارد و میتوان از مخلوط آن با روغن بادام به شکل موضعی نیز استفاده کرد. از روغن این گیاه برای رفع گوش درد، کمردرد، درد مفاصل و نقرس استفاده نیز میکنند. علاوه بر موارد ذکر شده، چای بابونه به دلیل ادار آوربودن در دفع سنگ مثانه کاربرد دارد. همچنین تقویت سیستم ایمنی بدن، افزایش شیر مادران شیرده، التیام بثورات پوستی،درمان بواسیر، درمان کمخونی، رفع زردی و خاصیت ضدآلرژی از دیگر خواصی است که در طب سنتی برای گیاه بابونه عنوان میشود.
لاغری و کاهش اشتها
از مهم ترین خواص چای بابونه برای لاغری کمک به کاهش اشتها است. چای بابونه یک داروی طبیعی برای کنترل اشتها است و این کار را از طریق ترشح سروتونین انجام میدهد. همچنین نوشیدن چای بابونه به صورت روزانه کاهش انسولین را به دنبال دارد. نوشیدن چای بابونه مقاومت سلولها به انسولین را کاهش میدهد و از این طریق غیر مستقیم به لاغری کمک میکند. برای بهره بردن از این خاصیت چای بابونه و کمک گرفتن برای لاغری از این چای، کافی است قبل از هر وعده غذایی یک فنجان از چای بابونه را بنوشید
پوکی استخوان
همانطور که میدانید پوکی استخوان به کاهش تدریجی تراکم استخوان گفته میشود که در نتیجه آن احتمال شکستن و خمیدگی استخوانها افزایش مییابد.
اگر چه پوکی استخوان ممکن است برای افراد مختلف اتفاق بیفتد اما شایعترین کسانی که دچار این مشکل میشوند زنان یائسه هستند. که علت آن میتواند به خاطر اثرات استروژن در این افراد باشد.
مطالعات نشان داده است که بابونه میتواند اثرات ضد استروژنی داشته باشد و همچنین به تراکم استخوانها کمک کند
قلب
بیماری قلبی یکی از عاملهای مهم مرگ و میر در آمریکا به شمار میرود، خوشبختانه دمنوش بابونه میتواند به سالم نگه داشتن قلب شما کمک کند. برخی پژوهشها نشان داده است بابونه میتواند به کاهش فشار خون و کلسترول بد (LDL) کمک کرده و سطح فشار خون شما را در حد متوسط نگه دارد.
- اسانس بابونه
اسانس این گیاه به وسیله تقطیر با بخار آب به دست میآید. رنگ این اسانس آبی روشن است، ولی در اثر کهنه شدن به رنگ زرد مایل به قهوهای در میآید. بوی این اسانس، بسیار قوی و طعم آن معطر و سوزانده است. استفاده از این اسانس طبیعی در منزل برای معطر کردن غذاها کاربرد فراوان دارد.
- دم کرده ببونه
مردم کشور ما از قدیم با نوشیدن انواع چایها و دمکردهها مانوس بودهاند و به همین دلیل دمکرده بابونه میتواند در عین داشتن روش تهیه آسان، برای آنها دلچسب باشد. برای درست کردن دمکرده بابونه، کافیست یک قاشق چایخوری گیاه بابونه خشک را در یک فنجان آب جوش ریخته و مدت ۵ دقیقه بگذارید تا دم بکشد. توصیه بر این است که برای دم کردن بابونه بهتر است از قوری چینی استفاده شود و برای ایجاد طعم مطلوبتر مقداری نبات نیز به آن اضافه شود. دمکرده گل این گیاه حاوی ترکیباتی است که با منظم کردن حرکات دودی روده هم در درمان اسهال و هم یبوست موثر است و انواع سوءهاضمه را از میان میبرد.
- دمنوش بابونه با عسل و لیمو: بابونه خشک شده را در فنجان ریخته و روی آن آبجوش بریزید و اجازه دهید برای ۳ دقیقه دم بکشد، برای اینکه بهتر و سریعتر دم بکشد در آن را بگذارید. اگر در مقادیر بیشتر نیز میخواهید استفاده کنید، مقدار بیشتری بابونه را همراه با آبجوش در قوری بریزید و بعد با کمک چای صاف کن دمنوش را در فنجان ریخته و میل کنید. برای طعم بهتر میتوانید عسل یا آب لیموی تازه نیز به این دمنوش پرخاصیت اضافه کرده و میل کنید.
- دمنوش بابونه و بهارنارنج: یک قاشق چای خوری بابونه + یک قاشق چای خوری بهارنارنج + یک قاشق چای خوری عرق بهار نارنج را در یک قوری میریزیم و روی این ترکیب آبجوش میریزیم. قوری رو بر روی کتری درحال جوش میگذاریم تا خوب دم بکشد. ۵ تا ۷ دقیقه برای دم کشیدن آن کافی است. سپس دمنوش را در فنجان ریخته و میل کنید.
- دمنوش بابونه و دارچین: یک قاشق مرباخوری بابونه خشک را همراه با دارچین در یک لیوان آبجوش بریزید و برای دم کشیدن این دمنوش از حرارت غیر مستقیم باید استفاده کنید، آن را بر روی بخار کتری و یا سمار قرار دهید. ده دقیقه زمان لازم است، تا دم بکشد، سپس دمنوش را با چای صاف کن صاف کنید و آن را در فنجان ریخته و میل کنید. توجه داشته باشید که در هنگام استفاده از بابونه و دارچین برای این دمنوش باید نسبت بابونه به دارچین ۷۰ به ۳۰ باشد، یعنی از بابونه به مقدار بیشتر از دارچین استفاده شود. از آنجا که طبع بابونه و دارچین هر دو گرم است، مصرف این دمنوش به افراد گرم مزاج توصیه نمیشود.
هنوز هیچ دیدگاهی درج نشده است. شما اولین باشید!